Cursussen op de Meander in Brummen

Binnenkort koopt U niet alleen Uw onthaaste groenten, aardappelen, fruit , bloemen, zuivel, aanvullende droogwaren en eieren bij biologisch landbouwbedrijf de Meander maar kunt U er ook terecht voor een aantal praktische cursussen onder ervaringsdeskundige leiding met tevens een gedegen theoretische onderbouwing. Onderstaand een impressie van het aanbod. Andere cursussen zijn in ontwikkeling, o.a. een compostcursus.

Zuurkool maken (fermenteer je rot)

Samen gaan we zuurkool maken van kool. Dit is een lichamelijke intensieve workshop waarbij je na één ochtend of middag naar huis gaat met je eigen emmertje met drie kilo zuurkool. En na ca. zes weken kom je terug om samen met je cursusgenoten de zuurkool te proeven en te kijken hoe ieders zuurkool na fermentatie is geworden. Schrijf je in

Wanneer: zaterdag 15 october 2016 en zaterdag 29 october 2016 en terugkomdag ca. zes weken later
Kosten: € 80,00 lunch en inschrijfgeld inbegrepen
Plaats: Tuinderij de Meander, Zutphensestraat 296 6971 JR Brummen

Ik wil een kip (in m’n achtertuin)

Het ziet er zo gezellig uit: kipjes die lekker door je achtertuin scharrelen. Maar hoe kies je een kip? En hoe verzorg je kippen eigenlijk? Tijdens de mini-cursus ‘Ik wil een kip (in m’n achtertuin)’ leer je van alles over het houden van kippen op kleine schaal. We gaan je in een middag wegwijs maken in biodynamisch houden van kippen. Schrijf je in

Wanneer:  vrijdag 31 maart 2017
Kosten: € 40,00 inschrijfgeld inbegrepen
Plaats: Tuinderij de Meander, Zutphensestraat 296 6971 JR Brummen

De hele kip (kippen slachten)

In deze workshop leer je hoe je een kip op de meest humane manier kunt slachten, schoonmaken en vrijwel geheel kunt benutten. Ook gaan we kijken naar hoe je kan zien dat je geslachte dier gezond is. Ieder neemt zijn of haar eigen geslachte kip mee naar huis om er iets lekkers van te maken en is een hele ervaring rijker. Schrijf je in

Wanneer: vrijdag 23 september 2017
Kosten: € 80,00 kip, lunch en inschrijfgeld inbegrepen
Plaats: Tuinderij de Meander, Zutphensestraat 296 6971 JR Brummen

Leer tuinieren (ik moes tuinieren)

Waarom zou je dure ingevlogen groente kopen als je ze ook zelf kunt verbouwen? Dit voorjaar eet je alleen nog maar eigen, biologisch geteelde groente. Dat klinkt goed toch? Onder begeleiding van een ervaren docent leer je alles over moestuinieren. Je volgt een cursus van 8 lessen met theorie en praktijk en als je wilt kun je op twee middagen in de week oefenen en je groente verbouwen op een geleend stukje grond van de Meander. Zo is er altijd iemand met kennis aanwezig als je er even niet uit komt. Schrijf je in

Wanneer: vanaf februari 2017: 8 lesdagen , 1 per maand
Kosten: € 800,00 inclusief boek, een stukje tuin om te oefenen, plant- en zaaigoed, lunches en inschrijfgeld
Plaats: Tuinderij de Meander, Zutphensestraat 296 6971 JR Brummen

Contact
06-14996924 (Sanne)
06-42787419 (Henk)

Download de cursusfolder (pdf)

De hele kip én aansluitend diner

In de workshop : de hele kip leert u een kip op de meest humane (kipvriendelijke) manier slachten, schoonmaken en vrijwel geheel benutten. Vooraf is er een korte theoretische inleiding over de kip en krijgt u alle stappen van het slachttraject en de verdere verwerking uitgelegd door de twee ervaringsdeskundigen. Tijdens de praktijk leert u de biologie van de kip in al zijn onderdelen kennen en leert u de ingewanden en organen ‘lezen’. Na afloop en beoordeling weet u welk leven de kip heeft gehad.
Nadat alle kippen op de juiste wijze zijn geslacht, geplukt en schoongemaakt krijgt elke cursist zijn eigen kip mee naar huis met suggesties hoe deze optimaal tot gerechten te verwerken.
Het diner: om de cursus compleet te maken volgt een diner waarbij chef Hertzog Olivier van Eetlokaal gerechten laat proeven waarbij u de hele kip in allerlei onderdelen en bereidingswijzen op een heel andere wijze nader leert kennen.
Het wordt een middag en een avond in het teken van een ode aan de kip, die na een periode van eieren leggen nu de basis vormt van een uitdaging om al die andere smaken tevoorschijn te krijgen. Eet smakelijk!

Chef de cuisine: Hertzog Olivier
Cursusleiding: Sanne van der Velden en Henk Wansink
Plaats van handeling: Restaurant Eetlokaal in Zevenaar
Wanneer: 25 september 2017, Aanvang cursus: 14.00, Aanvang diner: +/- 18.00
Kosten: cursus én aansluitend diner samen : € 95.00 (exclusief koffie/ thee/ drank)
Info en aanmelden: groenten@demeanderbrummen.nl