De natuur ontwaakt

De natuur ontwaakt

Afgelopen week was er weer meer licht op de Meander, in de rest van het land trouwens ook. Op 2 februari begint het nieuwe natuurjaar. Vanaf dan begint de ‘uitademing’ van de natuur weer en langzaamaan komt de sapstroom weer op gang. Voornamelijk onder de aarde beginnen zich dingen te ontwikkelen. Maar door de zachte winter die we dit jaar hebben, laten planten zich al eerder zien. Sneeuwklokjes en krokussen lijken een beetje voor te liggen op schema, maar ook vogels lijken te denken dat het voorjaar er al aankomt. En geef ze eens ongelijk. Ook in de kas gaan planten nu harder groeien, al helemaal nu er af en toe een mooie zonnige dag tussen zit.
Met meer licht ontstaat meer energie. Niet alleen in de plantenwereld maar ook in de mens. En daar waren we net aan toe.

Ondertussen op de Meander

.. Is de plek waar de caravan stond helemaal leeg. Alle oude materialen worden afgevoerd (foto 1 hieronder)
.. Pakken de nieuwe jongelui flink aan: alle planten die dinsdag aan zijn gekomen, staan al in de grond! Ruben, Lea en Victor hebben flink doorgewerkt! (foto 2)
.. Is de plantmachine opgehaald! Een ontwikkeling waar pap al jaren in wilde investeren, nu is hij er. Dit gaat veel plantwerk op het land besparen! En je kan er gezellig met z’n tweeën op zitten (foto 3)
.. Werd het ‘broertje’ van de nieuwe trekker getest. Deze zal waarschijnlijk eind februari ‘thuis’ komen.
.. De katten genieten nog met volle teugen van de oude trekker ( foto 4)
.. Snoeide Juul de bomen in de kippenren, en dat ziet er van boven zo uit: foto 5

Pakketten

Blijf alstublieft goed erop letten dat u uw eigen naamkaartje inlevert bij het ophalen van de pakketten op de boerderij! Als er een iemand een verkeerd kaartje inlevert wordt dat voor anderen erg verwarrend en werkt het systeem niet goed. Hartelijk dank!

Deze week in de pakketten, zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
Winterpostelein, prei, pastinaak, rode kool, groenselderij

Extra groente voor het culi pakket:
Gember, citroen, broccoli, courgette, cherrytomaatjes

Fruit
Navels, appels, peren, kiwi’s.

Inspiratie: video’s over hoopgevende initiatieven.

Afgelopen vrijdag was de premiere van onze videoserie waar ik u vorige week over vertelde. Over ondernemers die meer rekening houden met de natuur en waarbij wordt gebouwd aan een circulaire economie. Bovendien maken zij circulariteit toegankelijk voor iedereen.

De avond was heel geslaagd. Heel tof om te zien dat circulariteit en bewustwording zo leeft en dat onze video’s zo goed worden ontvangen! En heel leuk dat er zoveel interactie met het publiek en de mensen van de initiatieven was. Want daar begint het, bij die verbindingen en uitwisselingen. Deze avond ging niet alleen over voorlopers, maar over een grotere beweging waar we samen veel in kunnen betekenen. Een beweging die hoop geeft voor de toekomst. Samen zijn we tot veel in staat en de oplossingen zijn er al!
En op de meander zijn we daar op onze eigen manier ook mee bezig. Kringlopen sluiten is een belangrijk begrip in de biodynamische tuinderswereld. En het lijkt erop dat de politiek dat heel langzaam door begint te krijgen dat dit belangrijk is. Onder druk van protesterende boeren zullen ze toch in moeten gaan zien dat het anders moet. En kan!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs