Over het bedrijf

De totale oppervlakte van de Meander bedrijf bedraagt zo’n 5,3 ha, waarvan voor de teelten ongeveer 4,5 ha gebruikt wordt. Hagen, houtsingels, paden, compostplaats, boomgaard en erf met bijbehorende gebouwen beslaan de rest van de grond.

Boerderij “Het Anker” is de thuisbasis van de Meander. Op het aanliggende huiskavel telen we courgettes, peulen, capucijners, aardbeien, bloemen en kruiden. Hier staat ook onze folietunnelkas van 1200 vierkante meter, waar we in de zomer tomaten, paprika’s, oerkomkommers en stokbonen telen. In de winter kunnen bladgewassen zoals veldsla, winterpostelein, andijvie en kruiden hier beschermd tegen vorst groeien.

Op ons grotere perceel verderop aan de Hogenenk verbouwen we sla, bonen, mais, pompoenen, uien en prei een grote verscheidenheid aan kolen en knolgewassen. In onze vrucht zit 2 jaar grasklaver als groenbemester opgenomen, zodat de grond om de beurt 2 jaar rust heeft. Hier staan ook verschillende bloemstroken en een rij hoogstamfruitbomen, en het perceel is omringd door hagen.

Luchtfoto huiskavel “Het Anker”

 

luchtfoto-Hogenenk
Luchtfoto van groenteteeltperceel “Hogenenk”

Herkomst van de naam

De naam De Meander is ‘afgelezen’ aan het landschap en verwijst naar het eeuwenlange ‘meanderen’ van IJssel en Rhienderense Beek dat dit landschap blijvend gevormd heeft. Daardoor treft men op het bedrijf en in de directe omgeving een hele reeks grondsoorten en hoogteverschillen aan: van lichte zavel (Hogenenk-akker op een oude stroomrug) en lichte klei (huiskavel Het Anker) tot zelfs zware (knip)klei (achter De MichaĆ«lshoeve). In de nabije omgeving is deze dynamiek vooral op Cortenoever in een landschap van opvolgende stroomruggen en lager liggende geulen goed terug te vinden. Tot in de vroege Middeleeuwen behoorde de Cortenoever bij de Oostelijke oever van de IJssel- eeuwenlange rivierbeweging voegde steeds weer nieuwe stroomruggen aan de Brummense oever toe totdat Cortenoever aan de Westelijke oever kwam te liggen en betere bedijking en regulering van de rivier dit proces stopte.