Over het bedrijf

Teelten op tuin en akker

Boerderij “het Anker” is de ’thuisbasis’ van De Meander en staat aan de Zutphensestraat in Brummen in de buurtschap Rhienderen. Zowat een heel alfabet aan groenten vindt op het bedrijf een bestaan: van A-ardbeien en A-ardappelen tot V-eldsla en Z-warte kool. Op de huiskavel bij de boerderij worden groenten en (klein-)fruit verbouwd in de volle grond en in folietunnels. O.a.: bladgewassen, fijne peulvruchten, courgettes, aardbeien, stok- en stamslabonen, spinazie, vroege zomerprei. In de tunnelkas: vroeg beginnen met o.a. sla,andijvie, bosbiet, knolvenkel, raapstelen, snijbiet, koolrabi.In de winter: volop koude tolerante gewassen als veldsla, mosterdblad, winterpostelein, lepelblad, winterspinazie, andijvie. In de zomer: ruimte voor: tomaat, komkommer, paprika, kruiden, stoksla- en -snijbonen. Een gedeelte van een van de tunnels wordt gereserveerd voor eigen opkweek van groente planten en eenjarige bloemen en kruiden.

Iets verder van de boerderij af- net achter de Rhienderense Beek in de buurtschap Oeken- ligt aan een zandpad de Hogenenk-akker. Daar worden in de volle grond o.a. aardappelen, diverse soorten stamslabonen, tuinbonen, diverse slasoorten, snijbiet, pompoenen, uien, suikermais, sluitkolen, spruiten, prei, pastinaken, schorseneren, wortelen, knolselderij en groenbemesters geteeld.

De totale oppervlakte van het bedrijf bedraagt zo’n 5,3 ha waarvan voor (groente-)teelten ongeveer 4,5 ha gebruikt worden. Hagen, houtsingels, paden, compostplaats, boomgaard en erf met bijbehorende gebouwen beslaan de rest van de beschikbare grond. De in voorjaar 2017 gebouwde folietunnelkas beslaat een oppervlakte van 1200 m² .

Luchtfoto huiskavel “Het Anker”

 

luchtfoto-Hogenenk
Luchtfoto van groenteteeltperceel “Hogenenk”

Herkomst van de naam

De naam De Meander is ‘afgelezen’ aan het landschap en verwijst naar het eeuwenlange ‘meanderen’ van IJssel en Rhienderense Beek dat dit landschap blijvend gevormd heeft. Daardoor treft men op het bedrijf en in de directe omgeving een hele reeks grondsoorten en hoogteverschillen aan: van lichte zavel (Hogenenk-akker op een oude stroomrug) en lichte klei (huiskavel Het Anker) tot zelfs zware (knip)klei (achter De Michaëlshoeve). In de nabije omgeving is deze dynamiek vooral op Cortenoever in een landschap van opvolgende stroomruggen en lager liggende geulen goed terug te vinden. Tot in de vroege Middeleeuwen behoorde de Cortenoever bij de Oostelijke oever van de IJssel- eeuwenlange rivierbeweging voegde steeds weer nieuwe stroomruggen aan de Brummense oever toe totdat Cortenoever aan de Westelijke oever kwam te liggen en betere bedijking en regulering van de rivier dit proces stopte.