Natuur en landschap

Op De Meander besteden we veel aandacht aan het onderhouden en aanleggen van natuurelementen, zoals brede hagen en poelen om biodiversiteit te stimuleren. Het ideaal is om als landbouwbedrijf opgenomen te worden in een levend landschap, en een dynamisch en veerkrachtig systeem te vormen met de omgeving.

Al onze percelen zijn omsloten door knotwilgen of hagen met een grote diversiteit aan voornamelijk inheemse struiken en bomen. De soorten zijn zo gekozen dat de bloeitijd op elkaar aansluit, zo dat bijen, hommels, vlinders er zo lang mogelijk profijt van hebben. Van de vruchten van deze hagen kunnen vogels ook hun buik vol eten.

Op de Hogenenk wordt ieder jaar een bloemenstrook ingezaaid met soorten die uitnodigend zijn voor patrijzen. Zowel inde de boomgaard bij de boerderij als op de Hogenenk worden hoogstamboomgaarden onderhouden, waar vogels en insecten veel profijt van hebben omdat ze er beschutting en voedsel in vinden. Een kikkerpoel op de huiskavel herbergt bruine en groene kikkers en salamanders, naast een enorm aantal soorten insecten, waaronder veel libellensoorten. Ieder jaar wordt er wel een ringslang gesignaleerd in de buurt van de poel.