Een jaar verder

Een jaar verder

Een heel bijzondere tijd is aangebroken op de Meander. Het is alweer een jaar geleden dat de Meander zijn visionair verloor. Het is vandaag 30 april, de dag die we vorig jaar als Henkdag hebben bestempeld, en die ook Henkdag zal blijven voor ons. Onze geliefde papa zou vandaag 68 zijn geworden. En daar willen we graag even bij stil staan.
De tijd is gevlogen waarin wij zijn gedragen door een groot netwerk van mensen.
Via deze weg willen we u allemaal als betrokkenen van de Meander hartelijk danken voor alle goede zorgen en steun in deze fase waarin we vanuit een crisis een transformatie tot stand hebben kunnen brengen. En ik spreek denk ik voor veel mensen als ik zeg dat ik er vooral met liefde en dankbaarheid aan terugdenk. We zullen het nooit vergeten hoe iedereen voor ons klaarstond en staat, net zoals we Henk nooit zullen vergeten. Die dragen we mee in ons hart, en in ons denken en handelen, ik in ieder geval. En vanavond drink ik een borrel op pap.

En de Meander gaat verder, met nieuwe kracht. We vinden nieuwe levenskracht, focussen ons op de kwaliteiten die iedereen heeft, dragen over, en bovenal, we rooien het samen. Om u van de hoogste kwaliteit groente te voorzien die wij kunnen voortbrengen. En om de aarde aan te sterken, met haar samen te werken zodat zowel de natuur als wij er iets aan hebben. Regeneratieve landbouw, met liefde, aandacht en samenwerking gerealiseerd. Daar geloven wij in en met deze insteek gaan we verder. Volgens het pad van pap. Bedankt pap. En bedankt iedereen.

Een paar woorden van Henk

Deze week in de gespitte grond van ‘het Groentekasteel’ –zoals de voorlopige werktitel van de TRIO folietunnelkas is geworden- de ultieme kwetsbaarheid van de plant te voorschijn zien komen in een pieper-de-piep klein Ereprijs plantje. Een kiertje tussen de gespitte kluiten bleek genoeg om zich naar het daglicht te worstelen en subiet 2 hemels helder blauw –met witte- bloempjes te openen. Foto? Ja foto, maar niet te vangen. Het beeld blijft evenwel indringend hangen. Zo intens blauw tegen die ruw gespitte grond gedrukt. Ernaast een heel klein groen blaadje.
Levenskracht of levende kracht? Neen: plantenpower!
En dan ineens onder de koffie de blik naar de lucht: blijkt ie net zo strak helder – ja wat voor een blauw eigenlijk? Haast on-Nederlands, zo even zonder een wolkje.Het lijkt wel of je zulk blauw met je ogen zou kunnen drinken.
Dat Ereprijsje deed er zelf nog een beetje wit bij en wat honingmerk-tekening om de intensiteit  wat te temperen.
Is schoonheid (want iets in die richting zal het toch wel wezen) zomaar al ‘gewoon’ aanwezig – alleen wachtend op het oog van de kijker om zich zelf bevestigd te zien?
En u moet eens bij mooi zonnig weer- want het draait natuurlijk om het juiste zonlicht- gewoon eens kijken hoe knallend groen het gras ineens geworden is. Het spat gewoon van het doek af!
Maar wie schildert dat dan zult u vragen?
Ja gewoon: da’s de natuur. Elke dag opnieuw, fris, ruw, hard, zacht, blauw of grijs, groen of geel.
Je hoeft alleen maar te kijken én te zien.

Een nieuwe stem in de nieuwsbrief

En dan is er nog iets wat een nieuwe wending krijgt.
Ik heb sinds het wegvallen van pap, nu een jaar lang de nieuwsbrief geschreven naast andere bijdragen die ik heb geleverd aan de Meander. Nu dat Ruben en Lea zijn ingetreden in de Meander, is hun tijd aangebroken om dit stokje over te nemen. Lea popelt van enthousiasme om meer met u als betrokkene van de Meander in contact te komen, mede via de nieuwsbrief. Waar zij de afgelopen weken vooral de recepten schreef, zal ze nu ook andere delen van de nieuwsbrief op zich gaan nemen. Ik help haar met rustige overdracht en blijf ook daarna mijn inbreng leveren, in de vorm van een stukje wat ik schrijf waarbij ik me voornamelijk focus op (de visie van) pap, en andere inspirerende/ verdiepende onderwerpen. Ik vind het fijn om op deze manier met u in verbinding te blijven. Ik vond het ook altijd heel fijn om deze nieuwsbrieven te schrijven. Maar ik juich ook toe dat de jongelui zich dit eigen willen maken. Een heel goed teken voor de toewijding en verbondenheid die zij met deze plek voelen.

Ondertussen op de Meander

.. Is er eindelijk weer wat regen gevallen! Het was nog niet veel, maar het helpt toch. Al dat beregenen is toch een hele hoop gedoe..

.. De kippen mochten voor het eerst weer naar buiten! De ophokplicht is opgeheven waardoor de dames dolblij zijn om weer buiten te mogen rond banjeren!

.. Op koningsdag werd er met een hele bende tussen de kolen geschoffeld op de Hogen(H)enk!

.. De kas wordt klaargemaakt voor de zomerteelten, de komkommers komen er bijvoorbeeld snel aan. De kas is daarom nu wat leeg, afgezien de enorme hoeveelheid opkweek van onder andere paprika, maïs, courgette en tomatenplanten.

.. Er zijn tuinbonen gezaaid en geplant op de Hogenenk. Verder is er peen gezaaid en lopen de aardappels mooi uit!

.. De aardbeienplanten worden klaargemaakt voor een nieuw productieseizoen.

.. We hadden afgelopen vrijdag muziek op het erf van Rina Rispens en Wolfram reiziger, dat was erg gezellig, en zeker voor herhaling vatbaar (op 1,5 meter afstand uiteraard).

.. We krijgen de slag te pakken met de composthoop!

Deze week in de pakketten, zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
Sla, koolrabi, bieten, courgette, prei.

Extra groente voor het culi pakket:
Cherrytomaten, knoflook, selderij, witlof, bataat, bij 3 persoonspakket ook tauge.

Kookinspiratie van Lea

Recept gegrilde courgette en koolrabi met peterselie-citroendressing

Deze week had ik zin om wat uit te pakken. De prachtige koolrabi’s uit de kas vroegen ook wel om een feestelijk recept, wat past bij het weer.

Benodigdheden voor twee personen:
een koolrabi, een courgette, een paar plukjes verse peterselie, een teen knoflook, sap en schil van een kleine citroen, lekkere olijfolie + olie om in de bakken, zout en peper.
Ook niet onbelangrijk: een contactgrill, grillpan, barbecue, oven met grillstand of anders een goed hete koekenpan.

Voor erbij:
wij aten dit met quinoa, wat rucola ter garnering en een eiwitbron naar keuze. (in ons geval een rookworst die op moest, maar dat was een beetje een gekke combi, ik zou eerder een witte vis, garnalen, kip of bijvoorbeeld falafel aanraden).

Hoe je het maakt:
schil de koolrabi en snijd deze door midden. Met een scherp mes of mandoline hiervan vervolgens dunne plakken snijden (ongeveer 2 tot 5 millimeter dik, afhankelijk van wat je lekker vind en op welke manier je het bereidt, in de oven of de barbecue is wat dikker wenselijker, op de grillplaat zijn hele dunne plakken heerlijk. Belangrijk is wel dat alle plakken ongeveer even dik zijn.) snijdt de plakken vervolgens doormidden tot repen. Doe hetzelfde met de courgette, maar laat hier uiteraard de schil wel aan zitten. Vervolgens doe je al deze repen in een kom, en besprenkel dit met wat bak-olie, zout en peper. Verwarm je grill naar keuze voor, en leg als deze goed heet is de repen er op. Belangrijk is dat ze niet overlappen. Op een hete grill zijn beide groenten al binnen een paar minuten gaar. Schep ze er af en leg ze op een (eventueel verwarmd) bord. Herhaal deze handeling tot alle repen gebakken zijn.
Ondertussen (of eventueel vantevoren) kun je de dressing maken. Snijd de peterselie en de knoflook fijn, en doe in een schaaltje. Voeg hierbij een flinke scheut olijfolie, de rasp en het sap van de citroen en zout en peper naar smaak.
‘drapeer’ deze dressing bij opdienen over de gegrilde groenten. En voila, een heerlijk fris en groen mooi-weer gerecht. Eet smakelijk!

Namens het tuindersgemeenschap van de Meander wens ik u – nog altijd vanuit Portugal- een hele fijne week toe.

Matthijs