Loslaten en verbinden

Loslaten en verbinden

Deze week kreeg een nieuwe fase op de Meander meer vorm. Een fase waarin we loslaten, en tegelijkertijd vasthouden en nieuwe verbinding aangaan. En de afgelopen week kwam dat allemaal samen.

De buurt verenigt voor pap
Vanuit de buurt werd een prachtig evenement georganiseerd ter ere van pap. Het idee wat zij al voorstelden na de crematie van pap, was dat ze geen bloemen wilden geven maar iets blijvends. Iets wat een lange tijd een prominente plek kon krijgen in de buurt. Een aandenken wat eer doet aan dat waar pap voor stond en staat, en een plek inneemt die vanuit vele hoeken van de buurt kan worden gezien. Waar iedereen zich mee kan verbinden. Waar zijn rustige aanwezigheid altijd gevoeld kan worden.

Een prominente plek voor pap in de vorm van 3 bomen

Dit kreeg afgelopen zaterdag vorm tijdens het planten van drie jonge wintereiken in het midden van het nieuwe stuk land wat de stichting met behulp van alle betrokken leners en klanten heeft aangekocht. Om zo het landschap en haar ecosystemen te herstellen. Hoe passend ook, dat de plek waar de bomen van pap staan, precies een hoekpunt is van de bomenhaag die later dit jaar geplant gaat worden op het land. Zo is pap onderdeel van zijn eigen plannen, van het levend landgoed. En onderdeel van de natuur. Zoals hij dat eigenlijk altijd is geweest. En onderdeel van het oude en het nieuwe. Zijn plek in het nieuwe stuk land, met uitkijk op de andere stukken grond van de tuinderij. Op een centrale plek in de buurt. Ze kunnen enorm groot en oud worden, en zullen op den duur de toppen samen gaan voegen. Waarbij ze heel goed rekening houden dat de andere bomen genoeg licht krijgen, want dat doen bomen.

Betekenis

De wintereik symboliseert waardigheid, wijsheid en verbinding tussen hemel en aarde. Bovendien staat hij voor vruchtbaarheid en gastvrijheid. Als dat papa niet omschrijft weet ik het ook niet meer…

Mijn perspectief

Voor mij staan deze drie bomen voor drie kernkwaliteiten van pap die ik meeneem.

Geworteld: Pap was enorm geworteld; in zichzelf, in verbinding met anderen, en ook in verbinding met de natuur en de aarde. Hij had de enorme kwaliteit om altijd puur zichzelf te zijn en zijn leven in te richten naar zijn idealen. Enorm breed geïnteresseerd; hij wilde onderliggende patronen doorgronden, dieper graven, het hele plaatje kunnen overzien.
Hartekracht: Daarnaast had hij heel sterke hartekracht. Respect en liefde voor alles en iedereen om hem heen. En door die kracht kon hij altijd moeiteloos verbindingen leggen en bruggen bouwen tussen verschillende werelden. Alles en iedereen mocht er helemaal zijn. De kritische noten over de manier waarop we de samenleving inrichten daargelaten;).
Vertrouwen: Een onwrikbaar vertrouwen, in de visie die hij had ontwikkeld tijdens een levenslange leerweg en die hij constant verder bleef uitdiepen. En vertrouwen in het goede. Dat ondanks er veel negatieve dingen in de wereld zijn, het positieve de kern is van alles. Als we die positiviteit maar aandacht durven geven, dat er dan oneindig veel mogelijkheden ontstaan.

En het staat voor 3 zoons die hij samen met mam op de wereld zette. In wie hij voortleeft. De dingen die hij achterlaat en nu voort worden gezet: een bedrijf met idealen, een visie voor de wereld, en positieve kracht die iedereen denk ik zal voelen als ze aan pap denken. Ik in ieder geval wel. Dankjewel pap.

We zijn de hele buurt ontzettend dankbaar voor dit passende geschenk; een eerbetoon aan pap.
“A society grows great when old men plant trees in whose shade they know they shall never sit”. Dat is wat pap deed; groter denken dan zijn eigen leven. Ik ben dankbaar dat wij dit nu zijn taak over konden nemen.

Ondertussen op de Meander

.. Zijn we heel blij dat Annemarie ons tijdelijk versterkt in de winkel! Ook voor langere termijn zijn we hiervoor nog op zoek.
.. Beginnen de nieuwe boerderijdieren steeds meer hun plek te vinden: de kippen leggen erop los en ook de nieuwe katten beginnen hun territorium steeds verder uit te breiden.
.. Groef In Groene Handen de gaten voor de bomen van pap en snoeide de heg bij de hogen(h)enk.
.. Kunt u weer zelfgemaakte zuurkool kopen! 6 weken geleden geoogst, gesneden en gestampt! Afgelopen week ook in het pakket.

Pakketten

Graag vragen wij uw aandacht voor een kleine wijziging bij het ophalen van de pakketten op de boerderij. Zoals u waarschijnlijk heeft gemerkt, stappen wij over op een nieuw systeem voor de pakketten. We stappen geleidelijk aan af van de aftekenlijst, en gaan over op een systeem met naamkaartjes. Op deze manier kunnen wij makkelijk achterhalen als er iets misgaat en kunnen wij hier beter op inspelen.
Afgelopen week zat er een instructielijst in de kratten, ook deze week zal ik dit nog een keer doen. Vergeet niet uw eigen kaartje te zoeken en ook weer in te leveren in het zakje aan de binnenkant van de deur van de koeling.

Deze week in de pakketten

Groente:
Eigen zuurkool en winterpostelein. Van elders: bieten, oesterzwammen en zoete bataat.

Extra groente voor het culi pakket:
Courgette, spinazie, bloemkool, uien, knoflook, paprika (alleen bij 3persoons pakket).

Fruit: 
Bananen, kiwi’s, sinaasappels, appels.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs