Wat er op het land gebeurt
de Herfst is gekomen! en met de herfst komt wat meer rust voor de tuinder. we hebben het nog even druk met alle laatste grote oogsten, zoals de kolen en de bieten voor in de bewaring, en hetwinterklaar maken van de kas. ook oogsten we nu nog volop voor de winkel, de pakketten, en de andere winkels waar we aan leveren. het is tof om te zien hoe al die gewassen waar we de hele zomer goed voor gezorgd hebben, tot afrijping komen en verkocht raken, zodat er veel mensen kunnen genieten van lekker, gezond en lokaal geproduceert biologisch eten! daar ben ik erg dankbaar voor.
straks kunnen wij dan van de winter weer gaan dromen hoe we het volgend jaar allemaal weer willen doen, wat meer van dit, wat minder van dat, er borrelen al genoeg plannen. maar eerst een beetje uitrusten, want het was me het jaartje wel zo!
Mededelingen:
Groentepakket afhalers:
de koelingen zijn inmiddels weer beide in orde, maar we hebben besloten de pakketten voorlopig in de achterste koeling te laten.
Voor iedereen:
BIODIVERS BOEREN
Is de titel van een boek, geschreven door Rosemarie Slobbe en Jan Willem Erisman.
Rosemarie Slobbe is landbouweconoom en komt op dinsdagavond 27 oktober een lezing geven in Brummen. Een grote biodiversiteit is essentieel voor onze voedselzekerheid en gezondheid. Veel voedselproducenten voelen zich gedwongen veel en goedkoop kilo’s en liters te produceren. Dat gaat op lange termijn ten koste van de biodiversiteit, en dus van onze voedselzekerheid en gezondheid.
Hoe kun je als boer zo biodivers mogelijk produceren zonder dat het inkomen kost? Of: Hoe kun je als voedselproducent zo veel mogelijk profiteren van natuurlijke processen en niet planten dwingen om te groeien met maatregelen die steeds meer geld kosten, en ten koste gaan van de biodiversiteit? En, boeren verrichten ook landschapsdiensten die op een andere manier dan via de afzet van voedsel gewaardeerd kunnen worden. Welke mogelijkheden zijn daarvoor?
Het boek “Biodivers Boeren” reikt antwoorden aan. Schrijfster Rosemarie Slobbe geeft in haar lezing voorbeelden uit de praktijk.
Stichting Het Anker in Brummen heeft grond in eigendom en verpacht die alleen aan biologische of biodynamische boeren. (Het geld waarmee de grond is aangekocht komt van vrienden, familie en klanten van de aangesloten boeren. De leningverstrekkers krijgen zo meer rente dan op een spaarrekening bij een bank.)
Zo wordt de biodiversiteit te bevorderd en ook de voedselzekerheid en de gezondheid in de toekomst.
De landbouw staat voor grote veranderingen.
Zowel St Het Anker als schrijfster Rosemarie Slobbe willen bijdragen aan biodiversiteit en een gezonde voedselproductie voor de toekomst.
Stichting Het Anker nodigt geïnteresseerden uit de lezing op dinsdagavond 27 oktober 2020 bij te wonen. Vanwege de coronamaatregelen willen wij graag dat u zich van te voren opgeeft. Aan de hand van het aantal geïnteresseerden zoeken wij een passende ruimte in Brummen of directe omgeving. Entree is vrij. Vragen worden op prijs gesteld.
Graag opgeven voor 1 oktober bij Julia Land (lezing@hetankerbrummen.nl). Ruim voor 27 oktober krijgt u bericht over de locatie van de lezing over biodivers boeren.
Voor meer informatie:
www.hetankerbrummen.nl
lezing@hetankerbrummen.nl
juliadhland@gmail.com
ottokoedijk@hetnet.nl
Ondertussen op de Meander
.. Vonden we Fred in romantische verwikkelingen met beide schilders… als dat maar goed komt, want ik zie al een shakespeare-achtig drama aankomen…
… kleurt de marktkraam bij de winkel herfstig, met pompoenen, stoofperen en nu echt de allerlaatste tomaten uit eigen kas.
..werd de kas al een heel stuk vol geplant! winterpostelein, veldsla, dille, koriander, peterselie, snijbiet, snijsla, paksoi en rucola werder afgelopen week geplant. en ze groeien nu al super!
..Vond ik tijdens het oogsten van de groenselderij een prachtig nestje van een dwergmuis. echt een kunstwerkje. deze groenselderij mag dan ook voorlopig wel even blijven staan.
…oogsten we uit de kas al maar prachtige kisten kleurrijke smaak in de vorm van paprika’s. heb jij alle soorten al geproeft? het zijn er wel 6!
…Hadden Ruben en zijn vader Erich een fijne vader-en-zoon oogstdag, waar ze de eerste lading spitskolen voor de zuurkool van het land haalden, en ook heel veel pompoenen!
Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.
Groente
koolrabi*, bonen*, spinazie*, sla*, en pastinaak
Extra groente voor het luxe pakket:
groenselderij*, gele bietjes*, knoflook*, thijm*, courgette*, en broccoli* óf broccolini*
(producten met * zijn eigen teelt)
help! een gekke groente!?
pastinaak? zie recept hieronder.
Vrolijke pastinaak
pastinaak, aramatisch, smaakvol…maar ook een beetje eenzijdig… zou je denken. deze wortel kan een stuk spannender zijn dan je zou denken! zoals bijvoorbeeld in dit superleuke recept van mijn zus Sara!
zij maakt rösti van pastinaak, supersmaakvol, en nieteens zo ingewikkeld! zie het recept op haar website etenvansara.com via de link hieronder!
dat was weer alles wat ik te vertellen heb.
vriendelijke groe(n)te, namens de tuinders van de Meander, Lea