Meandercourant – de laatste van dit enerverende jaar

We sluiten het jaar af
En dat was het dan alweer. Dit is de allerlaatste nieuwsbrief van het kalenderjaar 2019. En wat een enerverend jaar is het geweest.. Ik hoop dat u ergens in deze rustige dagen wat tijd vindt, dan loop ik met u samen door het jaar heen.

De visionair is altijd aanwezig

Het was bovenal een jaar van extremen. Van groot verdriet om het verlies van onze geliefde tuinder, vader, toekomstdenker. Liefdevolle, vrolijke idealist en verbinder. Grondlegger van de huidige Meander, samen met mam. We zijn -waarschijnlijk net als u- enorm geschrokken toen hij plots besloot heen te gaan. En tegelijkertijd zijn we dankbaar dat de aftakeling hem is bespaard gebleven. We kunnen niet anders dan accepteren, berusten in het feit dat het zijn tijd was, en denken aan de toekomst. En tegelijkertijd hem altijd bij ons dragen, in alles wat we doen op de Meander. Maar ook daarbuiten. Ik weet dat ik dat zeker ga doen.

Ik realiseer me nu dat het werk wat hij verzette, zowel fysiek als in gedachten, amper vervangen kan worden, in ieder geval zeker niet door één persoon. Want hij zette niet alleen de visie uit en verrichtte veel werk op het land, maar hij was ook echt een mensen-mens. Iedereen mocht er zijn, en ieders processen werden gerespecteerd. En tegelijkertijd hield hij zich ook nog bezig met het verenigen van mensen onder gemeenschappelijke idealen. Zoals met het oprichten van Stichting het Anker om de continuïteit van de Meander vast te leggen en Stichting Hogenenk voor de buurt. Maar ook met de verschillende werkgroepen waarin hij zat, onder andere bij de BD-vereniging. Altijd verwonderd over de natuur in al haar fascinerende complexiteit, alle onderlinge verbindingen in de ecosystemen; de samenwerking tussen grond, planten, dieren, en ook de spirituele wereld. Altijd nieuwsgierig naar meer kennis, om die dan zo mogelijk toe te passen in de praktijk, op de Meander.
Vanuit een eerlijk ideaal. Wat verder kijkt dan de hebzucht waar veel mensen zich door laten leiden. Vanuit zorg voor de natuur, waar wij uit voortkomen en onderdeel van zijn. In mijn ogen heb jij mensen opnieuw weten te verbinden met de natuur, en daarmee met zichzelf.

Het woord aan pap

Ik wil met u graag een stukje van pap uit een eerdere nieuwsbrief delen. Die hij schreef om het jaar af te sluiten. Ik genoot van pap’s nieuwsbrieven. Maar nu ik ze teruglees geniet ik nog meer, en ben ik dankbaar dat deze teksten bewaard zijn gebleven. Zoveel wijsheid en beeldspraak. Zoveel diepgang, verbonden met actuele onderwerpen. En ondanks alle alarmerende berichten, zoveel optimisme.

Bij deze:

Beste lezer: de tuinders hebben na al die jaren besloten om de volledige midwintertijd van kerstavond 24 december tot Driekoningen op 6 januari aan andere zaken te besteden dan aan pakketten maken en de winkel open te houden, en niet slechts de helft.

Het is een time out zogezegd in een periode van buiten-de-tijd-zijn. Nooit in een ander jaargetijde is de hemel dichter bij de aarde. Moment van terugblik, stand van zaken en vooruitblik. Wat dat gaat opleveren hoort u als het voorbij is. Het land laten we rusten, kippen blijven verzorgd, de bijen zullen met kerstmis wel vliegen bij een temperatuurtje van een graadje of 10(!). Een eerste aanloop zal wellicht genomen worden in oriëntering  op het teeltplan- de zaden catalogi liggen als snoepgoed te wachten op tafel. Bezinning op de ontwikkeling van het landschap van de Hogenenk ,waarin het bedrijf ingebed is, en hoe een partnerschap tussen mens, dier, plant en bodem het beste gediend kan zijn door een natuur inclusieve landbouw aanpak voor de hele Hogenenk is eveneens een onderwerp van contemplatie. Wat dat oplevert: daar gaat u zeker meer van horen. Grove houtskoolschetsen van plannen voor het komende teeltseizoen zullen met ruwe streken op een denkbeeldig doek gezet worden. En omdat het tenslotte de duvel en zijn oude moer helaas beter dan ooit gaat in de wereld , waarin iemand ooit verklaarde ( dhr. F. Nietsche) dat onze Lieve Heer morsdood was, zal daar ook aandacht aan besteed worden. Men kan immers niet de een dood verklaren en de ander alle ruimte gunnen nietwaar? Het gaat hier uiteindelijk om geestelijk dimensies en dan is nauwkeurigheid geboden. Maar tenslotte is alles wat tegenstreeft ook hetgeen wat het karakter vormt. In die zin komen we er niet omheen en rest ons slechts de inspanning alles te metamorfoseren en transformeren in zinnigheid en geestdoordachte actie. De mislukkingen bij deze pogingen blijven als as achter terwijl het vuur doorbrandt. U merkt het: die kersttijd is al niet meer zo heel ver weg wanneer zulke bespiegelingen uit het toetsenbord van de pc rollen. Echter: landvolk dat de moeite neemt na-, door- en vooruit te denken zit nooit om geestelijke bezigheid verlegen. Een geruststellende gedachte.

We hopen dat het bereiden van gerechten in deze bijzondere tijd van het jaar uw geestelijke activiteit volop zulke geruststellende gedachten brengt.
U kunt – met ons- zo bedenken: wie inzicht, doorzicht, vergezicht kan én wil verwerven die vallen de geruststellende gedachten als rijpe appels in de schoot.
Een goede kersttijd en een goede bekomst.

Uw tuinbouwgenootschap uit Rhienderen.

Nieuwe impulsen

Volgens de Chinezen wordt 2020 het jaar van de rat. En hoewel ik me zelf hier nooit echt in verdiept heb, zie ik toch wat overeenkomsten met de Meander voor het komende jaar. Volgens de legende was de Rat de eerste die verscheen toen Boeddha alle dieren bij zich riep. De Rat is altijd enthousiast en nieuwsgierig en enorm opportunistisch. Het jaar van de Rat is niet alleen het eerste jaar van een nieuwe cyclus, het is ook de start van vernieuwing en vooruitgang. Ratjaren zijn pioniersjaren, op allerlei vlak kunnen we vernieuwing verwachten die allerlei aspecten van ons leven zullen beïnvloeden.

En op de Meander is dit zeker het geval. We gaan een nieuwe fase in waarin we een pad hebben ingeslagen waarbij de idealen van pap -en mam- worden doorgezet. Waarin nieuwe kansen ontstaan voor jonge mensen. Ruben, die nog stage heeft gelopen bij pap, gaat samen met zijn vriendin Lea meer en meer op de Meander zijn. Zij nemen doordachte stappen, denken in mogelijkheden, en staan te popelen om bij te dragen aan een betere wereld via een natuurinclusieve manier van tuin- en landbouw. En het grotere plaatje, de plannen omtrent het Levend LandGoed op de Hogenenk.

Maar ook voor mam ontstaat er ruimte. Ruimte om iets meer los te laten waar ze zo aan toe is. Ruimte voor haar eigen processen. Ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Het wordt een heel interessant jaar, ik zie hele mooie dingen ontstaan.

Een toestroom van hulp en liefde

Ja, er viel een groot gat op de Meander met het wegvallen van pap. Maar wonder boven wonder, is het allemaal wel gelukt om door te draaien. Het is met grote trots en dankbaarheid dat ik dat zeg. Want wat heeft de Meander zich van zijn beste kant laten zien. Zoveel mensen hebben zich beschikbaar gesteld om te helpen toen we dat echt nodig hadden. Want we hadden het echt nodig, hebben het echt nodig. Maar direct stonden er mensen klaar, in alle soorten en maten. Allemaal mensen die de Meander vanuit verschillende hoeken een warm hart toedragen, zoals de Meander dat ook altijd heeft geprobeerd te doen naar de mensen die hier toestroomden.
Ongelofelijk hoe sterk de verbondenheid is in zulke tijden. Ik heb het van heel dichtbij gevoeld. Ik heb me onderdeel gevoeld van iets heel krachtigs. En met mij vele anderen.

Dankwoord

We kunnen dit jaar zeker niet afsluiten zonder stil te staan bij alle hulp die we hebben gehad. Het is bijna teveel om op te noemen maar ik ga toch een goede poging wagen.

Om te beginnen bij Ronnie. Vanaf het eerste moment heb jij het op je genomen om naast mama te gaan staan. Letterlijk vanaf het eerste moment, want jij kwam pap die doelbewuste ochtend ophalen voor een vergadering op het gemeentehuis (waar jullie de avond van tevoren nog samen voor hadden voorbereid). Het liep even anders, maar jij stond er direct. Op alle fronten. Vrijwel elke dag. Jij wist het overzicht te bewaren. Jij bent een van de rotsen in de branding, ook voor het koersen richting een mooie toekomst voor de Meander.

Fred. Ik heb veel bewondering voor jou en jouw manier van werken. Zonder jou en je team van In Groene Handen weet ik niet hoe we het voor elkaar hadden kunnen boksen. Zoveel fysieke klussen worden geklaard, gecombineerd met vrolijke sfeer en aandacht voor de processen van mensen. Bovendien vind je jezelf telkens opnieuw uit: je leert de composthopen te onderhouden, aardappels rooien, je eigen onderneming in een nieuwe vorm te gieten. Kerel, geweldig hoe jij er altijd weer staat. En ik ben je eeuwig dankbaar hoe pap te hulp bent geschoten toen het noodlot toesloeg.
In Groene Handen: Koen, Etzel, Gerrit, Erik, Rik, Patrick, Mario, Roland, Marlies, Sherina, Arjen, Rolanda. Hartelijk dank voor jullie inzet op het bedrijf en voor de goede sfeer. En de gezellige koffiepauzes in of bij de keet.

Pepijn. Ik heb veel waardering voor de manier waarop jij bent omgegaan met de situatie, middenin je stageperiode op de Meander. Je koos ervoor om te blijven, en hebt veel verantwoordelijkheden op je genomen. Je hebt veel kracht getoond en bent van grote waarde geweest en veel speelsheid meegebracht, dat waarderen we heel erg.

Femke. Jij stond meteen klaar. Op vele fronten, ook emotioneel. Je nam meteen meer tijd om te kunnen helpen. En wat heb jij de Meander enorm geholpen op administratief gebied. Jij hebt alles weer inzichtelijk gemaakt en ons door de SKAL controle heen geloodst. Je helpt met de pakketten planning en administratie. En op organisatorisch gebied, zoals afgelopen week met de kerstbrunch.

Sanne en Frans. Wat hebben jullie veel gedaan voor de Meander direct na het wegvallen van pap. Sanne kwam na werkdagen nog naar de Meander om te helpen en om lijnen uit te zetten met haar kennis, toen we dat heel hard nodig hadden. En Frans ging direct aan de slag met de trekker en het uitvinden hoe de befaamde ‘Dammkultur’ werkt, toen daar even niemand voor was. Jullie stonden er meteen en hebben lang meegeholpen. Hartelijk dank.

Victor. Jij loopt al meer dan een jaar mee op de Meander. Je bent jezelf opnieuw aan het ontdekken en geeft je interesses en talenten een praktisch doel. En nu ben je ook nog bezig aan de Warmonderhof. Je hebt veel tuiniers taken op je genomen, al helemaal toen dat echt nodig was. En de interesse in geschiedenis en in het functioneren van de grond en de plantenwereld doet me denken aan pap. Een van de kado’s die de Meander ineens mocht omarmen. Je wordt enorm gewaardeerd.

Julia. Jij bent nog zo’n kado. Ineens was je daar in de zomer en begon je samen met Victor en Pepijn bergen met werk te verrichten. Ook jij hebt grote tuinders talenten, dat werd meteen duidelijk. En die ben je flink aan het ontwikkelen via de Warmonderhof en op de Meander. Doordat jij de pakketten inpakken snel in de vingers had, kon ik met een gerust hart naar Portugal de liefde achterna. Bovendien kun je mam wat rust geven door de winkel over te nemen wanneer nodig, maar ook om er voor haar te zijn en te knuffelen. Geweldig.

Dick. Wat heb jij veel voor ons betekend voor de Meander, Dick. Je brengt lichtheid, en tegelijkertijd diepgang. Bent altijd op een vrolijke manier aanwezig, en verricht enorm veel werk. Winkelvoorbereidingen, bestellingen uitpakken, ritjes naar de polder of andere uithoeken. En dat zijn alleen nog de standaardklussen die je doet. We zijn blij dat je zo vaak bij ons over de vloer bent.

Pebelle en Tobias. Pebelle, jij liet direct merken dat je er voor de Meander was, in welke vorm dan ook, jij wilde de Meander helpen. En wat was het fijn om je weer op de Meander te hebben. ik herinner me nog goed dat je hier rondliep toen ik nog klein was. Toen verzette je al bergen met werk, en dat is nu niet anders. Samen met Tobias pak je veel klussen aan, en zorg je nu op woensdagen er ook nog voor dat het erf steeds strakker wordt. En ook je lief Peter springt hier en daar te hulp. Geweldig om je weer over de vloer te hebben.

Carla en Adrie. Ook jullie hebben veel betekend voor de Meander dit jaar. En ook jullie hebben extra stappen verzet om de boel draaiende te houden. En de jaarlijkse actie van het gezamenlijk kerststukjes maken was ook weer een groot succes!

Frits. Wat heb ik jou vaak op de Meander gezien de afgelopen tijd! Vaak nam je ook je lief Milou mee om gezellig samen op de tuin te helpen. Ook als de klussen een paar dagen achter elkaar uit bonen plukken bestonden. Geweldig hoeveel jullie hebben geholpen.

Ruben en Lea. Jullie zijn steeds vaker op de Meander aanwezig. Tussen het afronden van de Warmonderhof door zien we jullie toewijding en energie om op een holistische manier met tuinieren bezig te zijn en alles wat erbij komt kijken. Jullie denken al steeds meer mee en jullie jeugdigheid en enthousiasme geven nieuwe impulsen aan de Meander. We zijn ontzettend blij dat we jullie steeds meer mogen verwelkomen in het bedrijf.

Lidwien. Jij kon mam en ons allemaal direct van wat lucht voorzien door de winkel over te nemen in de chaos. Jij stond direct klaar. Bovendien kwam mama een weekje bij je langs in Frankrijk om er even tussenuit te stappen. Fijn om zulke goeie vriendinnen te hebben in zulke tijden.

Eveliene. Jij hebt veel geholpen bij de organisatie toen de wereld even op zijn kop stond. Je was er ook voor mam, en organiseerde het weekje weg naar Frankrijk. En niet te vergeten; je organiseerde de opknapbeurt van het huis. Terwijl jullie weg waren hebben wij met een hele groep mensen de binnenkant van het huis onder handen genomen. En nu ben je ook nog bestuurslid van Stichting het Anker. Fantastisch!

Otto. Jij was een van de spillen in het web bij het organiseren van de open dag/ viering van 70 jaar bd op de Meander. Ondanks alles wat er gebeurd was, hebben we dit door laten gaan. En wat was het een prachtige dag.

Piet Moerkens. De nieuwe voorzitter van Stichting Hogenenk. Wat jij samen met pap ooit oprichtte zet je met nieuwe mensen om je heen voort. Dit kwam duidelijk tot uiting met het krachtige en positieve antwoord op de dreigende komst van een benzinepomp aan het land van de Meander. Dit biedt hoop. De visie leeft voort, en jij bent een van de belichamingen ervan.

Piet Verbeek. Wat kunnen wij goed bouwen op deze nieuwe buurman- en buurvrouw Fanny natuurlijk. Je schiet op veel manieren te hulp en denkt mee. Zo konden we de open dag gedeeltelijk op jouw erf laten plaatsvinden, net als de kerstbrunch afgelopen week. En alles wat je doet voor Stichting Hogenenk is fantastisch. Jij zet je talenten in om bij te dragen aan het verspreiden van de visie, waarvan we binnenkort weer iets terugzien in het Brummens weekblad. Geweldig!

Marije. Ook jou hebben we vaak gezien op de Meander. Veel klussen werden een stuk lichter; wat kan jij oogsten! En hier en daar een lekkere taart bij de koffie, gemaakt van eigen groente nog wel!

Asse. Ineens was daar Asse. Met zijn bootje afgezakt vanuit het hoge noorden. Wat was bedoeld als een bezoekje, werd ineens verlengt tot 3 volle dagen. Want de aardappels moesten eruit, en jij maakte dat als jouw missie. Een geschenk uit de hemel. Ook je fijne aanwezigheid.

Anja. Ook jij doet de winkel zo nu en dan zodat mama zich even op andere dingen kan richten. Hartelijk dank.

De buurt. Vanuit de buurt, onder leiding van buurman Bartelo, wordt er een boomplantdag georganiseerd. En niet zomaar een plantdag. Er gaat een boom geplant worden op een prominente plek in de buurt om pap te herinneren. Een prachtig gebaar wat erg gewaardeerd wordt.

Bestuur Stichting het Anker en Stichting Hogenenk. Alle leden van stichting het Anker en Stichting Hogenenk die de werkzaamheden onverminderd idealistisch voortzetten, wat doet het mij goed dat jullie dit zo oppakken. Jullie laten zien dat de visie, en daarmee ook pap, doorgaat.

Het kippenteam. Tijdens de feestdagen is er een heus kippenteam wat onze gevederde vriendinnen verzorgt. Zo ontstaat er ruimte dat mam ook af en toe er tussenuit kan. Prachtig hoe jullie dit samen hebben opgepakt!

Matthijs. Ikzelf kom ook goed tot mijn recht op de Meander. Ik herken mijn krachten en ben blij dat ik mag bijdragen. De idealen die op de Meander tot uiting komen leven ook in mij. En vele andere eigenschappen van pap herken ik duidelijk terug in mezelf. Ik ben erg dankbaar voor alles wat dit jaar me heeft gebracht, ook al was dat niet altijd makkelijk. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf nog beter heb leren kennen, en nog beter weet wat ik wil. En ik ben mijn dromen steeds meer aan het omzetten in concrete plannen, en die aan het realiseren. En dat wordt alleen maar versterkt door de liefde die dit jaar in mijn leven kwam. Ik voel mij enorm dankbaar. Ook voor alles wat pap me heeft gegeven, en nog steeds geeft.

En alle mensen die ik nu niet noem; ik hoop dat jullie weten dat het ontzettend gewaardeerd wordt wat je voor de Meander betekent. Ook via boodschappen in de winkel. De hulp met de open dag of met andere grote gebeurtenissen. De mensen van het kippenteam. Of via steunbetuigingen. Uitnodigingen naar mam toe. Al vind ze die soms moeilijk te accepteren, maar ze maakt grote stappen, dat maakt mij erg trots. Zoals ik al zei; het is teveel om op te noemen.

Het is vanuit de verbinding waaruit dit alles ontstaat. Wij allen samen maken dit mogelijk. We hebben misschien soms een visionair nodig om ons te laten zien waar we voor staan. Maar zonder een betrokken kring om zich heen is de visionair nergens. En zonder u is de Meander nergens. Vanuit de grond van mijn hart; bedankt. En laten we vooral zo doorgaan in het nieuwe jaar!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, hele fijne dagen gewenst. We zien u in het nieuwe jaar. Wij trekken ons even terug met de familie.

Matthijs