Meandercourant – een nieuw begin

Een nieuw jaar, een nieuw begin

Zoals de zon zich een nieuwe weg vindt door de bomen en de donkere lucht en het ijs (als dat er al is) langzaam smelt om ruimte te maken voor nieuw leven, voor een nieuwe fase. Zo vindt de Meander een nieuwe weg in een nieuwe situatie, en gaan we over naar een nieuwe fase.
Het begin van het nieuwe jaar begint voor de Meander met een nieuwe start.
En niet alleen in de vorm van nieuwe planten, een nieuw teeltplan en nieuwe energie. Maar ook met nieuwe mensen. Want er ligt een hoop werk en we willen meer stabiliteit creëren. De wonderbaarlijke manier waarop de Meander heeft kunnen draaien na het wegvallen de tuinder, met hulp van vele extra handen, kunnen we waarschijnlijk niet voor altijd op kunnen blijven leunen.
Daarom zijn we achter de schermen hard op zoek gegaan naar nieuwe kracht die het tuinders gedeelte invulling kan geven. En die willen we jullie natuurlijk graag presenteren.
Dus bij deze laat ik ze aan het woord om zichzelf voor te stellen.

Even voorstellen: Ruben en Lea

Graag stellen wij ons bij deze voor, als zijne opvolging als tuinders op de Meander, en vertellen we graag wat over onszelf.
Onze namen zijn Ruben Staar (21) en Lea Jacobs (20). Ruben in geboren in Rotterdam en opgegroeid in Vlaardingen. Ik zelf ben geboren in Brabant en opgegroeid in Amersfoort. Wij hebben beide op jonge leeftijd besloten om opleiding te gaan volgen in het tuindersvak, aangezien dit ons toen al erg trok. Ruben is eerst begonnen met de tuinbouwopleiding in Naaldwijk en na een tijdje op een tuinbouwbedrijf gewerkt te hebben doorgestroomd naar de Warmonderhof, waar wij elkaar ontmoetten. Ikzelf kwam hier terecht na 10 jaar vrijeschoolonderwijs. Ik was op zoek naar iets wat ik kon bijdragen aan een betere wereld, en kwam zo uit bij het worden van biologisch dynamisch boer. Op de opleiding hebben we in vier jaar veel kennis en ook ervaring opgedaan. Zo kennen sommigen van jullie misschien Ruben ook al van het halfjaar stage wat hij hier heeft gelopen waarbij hij heel van Henk heeft meegekregen.
Wij zijn beide dan ook dol op de natuur en op lekker hard buiten werken. We houden van de vrijheid van het boerenleven en ook erg veel van lekker eten. We hopen dit prachtige bedrijf daarmee te kunnen bieden wat het nodig heeft en de nobele visie en geschiedenis in ere voort te zetten. We zitten boordevol energie en hebben vooral erg veel zin om aan de slag te gaan!

Vertrouwen in de toekomst

We zijn er dankbaar dat deze twee jonge tuinders deze mooie kans willen aangrijpen. We hebben er veel vertrouwen in dat zij de Meander naar een mooie nieuwe fase kunnen begeleiden. Ze werken volgens een holistische visie en kennen ook de zakelijke kanten en barsten van de levenskracht, Ze omarmen het coöperatieve ideaal met de stichting, denken mee over de nieuwe rol voor mama en staan te trappelen om te beginnen. Ze zullen de komende periode steeds vaker op de Meander aanwezig zijn, uiteindelijk ook vast. We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. Van harte welkom Ruben en Lea!

Ondertussen op de Meander

.. Is er helaas ingebroken in de winkel van de meander afgelopen weekend in de nacht.. Kaas, zuivel en droogwaren zijn meegenomen. Als de winkel even niet zo bevoorraad is als u gewend bent, vragen we om uw begrip. Het lijkt iemand te zijn geweest die in een benarde situatie met zichzelf zit, en basisbehoeften tekortschiet. De persoon leek op zoek naar warmte en eten. Als ie dat nou had gevraagd, had ie wellicht kennis kunnen maken met de gastvrijheid, ruimhartigheid en menselijkheid die op de Meander heerst. Want hoe erg moet je wel niet in de knoop zitten met jezelf om tot zulke acties over te gaan waarbij je niet meer aan de consequenties denkt voor andere mensen.
De werkzaamheden zijn intussen weer opgestart, en we gaan met vertrouwen door met ons werk en onze visie. We laten ons niet bangmaken en denken over manieren om dit in de toekomst te voorkomen.

Deze week in de pakketten

Groente:
Eigen veldsla, palmkool. Van elders: winterpeen, prei, witlof (zolang de voorraad strekte- anders vervangende groente).

Culi – plus de groente van hierboven:
Mosterdblad uit de kas. Bleekselderij, groene kool, kiemen en cherrytomaten.

Fruit: 
Bananen, appels, mandarijnen

Levend LandGoed

Ondertussen heeft buurman piet niet stilgezeten. Hij maakte een krachtig bericht over de plannen van het levend landgoed naar het Brummens Weekblad, zie hieronder. We strijden door, voor de natuur.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs