Meandercourant – Een nieuwe mijlpaal

Een nieuwe mijlpaal

Deze week stond voornamelijk in het teken van het concretiseren van het nieuwe pad wat we inslaan op de Meander. Net als de krokus op de foto ontstaat er iets moois. Waar we vorige week stilstonden bij onze visionair en hem een plekje gaven in de buurt in de vorm van 3 bomen, hebben we deze week de rode lijn concreet gemaakt voor de toekomst. Ruben en Lea, die we eerder via de nieuwsbrief al hebben geïntroduceerd, schreven zich deze week namelijk in in de VOF van de Meander bij de Kamer Van Koophandel. Bovendien tekenden ze samen met mama het contract die de samenwerking nu ook officieel bekrachtigd. En dat allemaal onder toeziend oog van onze bergenverzetter Ronnie en uw reporter, die ter plekke foto’s heeft gemaakt, zie hieronder.

Ook al zat dit er natuurlijk al lange tijd aan te komen, we hebben toch even stilgestaan bij het moment en het gevierd met koffie en taart na de handtekeningen. Want dit is toch echt wel een mijlpaal, waar we heel erg blij mee zijn. Nu de grote lijnen staan kan er nagedacht worden over de uitwerking; iedereen in zijn of haar kracht zetten om met een frisse blik vooruit te kijken. Er valt nog een hoop werk te verzetten maar we gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. De Meander meandert verder, met nieuwe kracht.

Ondertussen op de Meander

.. Sloopten we de (erg) oude caravan. Ook weer in het teken van het oude loslaten, en nieuwe stappen maken voor de toekomst. Zie hieronder de foto’s.
.. We maken op de plek van deze oude caravan plaats voor nieuw leven.
.. Snoeit het team van In groene handen de haag en de wilgenbomen. De gesnoeide takken zagen ze in stukken om ze vervolgens te verhakselen. Hiervan worden paden aangelegd in de modderige kippenren.
.. Wordt de kas al voorbereid op nieuwe teelten. Volgende week komt er nieuw plantgoed binnen de we met veel aandacht gaan begeleiden de levendige Meandergrond in.

Betekenis

Pakketten

Een update over de wijziging voor de mensen die hun pakket ophalen op de boerderij:

Het loopt erg goed! Doordat we het systeem met de naamkaartjes nu gebruiken krijgen we veel meer grip op de groentepakketten. We kunnen direct voorzien of alle pakketten juist zijn voorbereid. En als dit niet het geval is, kunnen we er direct naar handelen. Dit scheelt voor ons enorm.
We zijn dan ook erg blij dat het na de eerste keer al zo goed gaat; bijna alle naamkaartjes vonden we terug in het inleverzakje aan de binnenkant van de deur van de koeling. Maar blijf alsjeblieft opletten dat je je naamkaartje pakt en inlevert, alleen dan werkt het systeem! Let erop dat je het kaartje niet in de krat laat zitten, of een naamkaartje van iemand anders inlevert.
So far, so good! Hartelijk dank! Deze week vindt u nog een keer een papiertje met de uitleg, zodat u het nog een keer rustig aan het idee kunt wennen.

Deze week in de pakketten, zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
Pompoen, knolselderij, gekleurde wortelen, puntpaprika, chinese kool (foto hieronder links).

Extra groente voor het culi pakket:
Spruiten, komkommer, avocado’tjes, prei, eikenblad sla (foto hieronder rechts).

Fruit
Bananen, bloedsinaasappels, appels, peren.

Inspiratie: video’s over hoopgevende initiatieven.

Ik wilde u nog even meenemen in een ander project waar ik mee bezig ben, namelijk video’s maken met een idealistische missie. Ik heb de laatste maanden samen met een goede vriend een videoserie gemaakt over idealisten die de wereld wat beter willen maken. Over mensen die zich bezighouden met toegankelijke oplossingen voor een complex probleem als klimaatverandering. Over op circulair is een begin! Zelfs de politiek lijkt het voorzichtig in te gaan zien.

De ondernemers die wij gefilmd hebben werken aan oplossingen waarbij meer rekening wordt gehouden met de natuur en waarbij wordt gebouwd aan een circulaire economie. Bovendien maken zij duurzaamheid en circulariteit toegankelijk voor iedereen. Daarom willen we ze graag aan jullie voorstellen via onze video’s. Hieronder een korte teaser voor onze serie. Op vrijdag 7 februari gaan we in premiere!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs