Meandercourant week 11

Wat er op het land gebeurt

Op het land gebeurt er bar weinig, daar is het nog veel te nat voor. De zon begint zich heel af en toe wel weer te laten zien. Gelukkig hebben we een lekker grote kas waardoor we ons nooit hoeven te vervelen als het land het af laat weten. Daar is deze week bijvoorbeeld al lekker veel spinazie uit geoogst, onder andere voor in de pakketten. Bovendien is de kas deze week goed schoongemaakt! Normaal houden we wel van groen, maar als dat de kleur van de kas is worden we minder blij, want dat houdt veel zonlicht tegen. Om de kas nog lichter te maken, zijn ook overhangende bomen gesnoeid. Als dit geen mooi seizoen wordt voor de kasplantjes heeft het hier in ieder geval niet aan gelegen.

Hartelijk dank, Dick!

En dan even de aandacht voor iets anders. Dick (foto hierboven), onze trouwe winkelkracht, die vanaf dag 1 toen pap (Henk) omviel ons door weer en wind heeft bijgestaan, is zijn taken aan het overdragen. Hij is toe aan een nieuwe fase waarin hij ook de vrijheid kan voelen om weer richting Frankrijk te gaan en andere bezigheden weer op kan pakken. Dankzij trouwe krachten zoals Dick, die enorm veel werk hebben verzet en er direct stonden, heeft de Meander door kunnen draaien in moeilijke tijden. Dick, hartelijk dank voor al je hulp, vrolijkheid en bereidheid om altijd voor ons klaar te staan. We gaan je zeker terugzien.
Ruben loopt al 2 weken ‘stage’ bij Dick zodat hij, samen met Lea, Julia en mam (Marrie) deze taken kan overnemen.

Ondertussen op de Meander

.. In de kas komt alles mooi op gang. Er is een hoop spinazie uit de kas gekomen deze week, onder andere voor de pakketten. Ook de worteltjes komen op (zie foto1 hieronder)
.. We zijn begonnen met de kas te wassen (zie foto 2) en de overhangende bomen zijn gesnoeid (foto3)
.. Lea was deze week jarig en dat is gevierd op de Meander! Van harte gefeliciteerd nog Lea!
.. De frambozen zijn door In Groene Handen opgerooid en verplaatst.
.. De planken en palen die op de parkeerplaats lagen, zijn gezaagd. Deze had Otto geregeld, en ze krijgen een bestemming als palen op het nieuwe stuk land van de stichting

Pakketten

Blijf alstublieft goed erop letten dat u uw eigen naamkaartje inlevert bij het ophalen van de pakketten op de boerderij!  Hartelijk dank!

Deze week in de pakketten, zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
Spinazie, zoete bataat, rode biet, zuurkool, champignons.

Extra groente voor het culi pakket:
Gember, citroen, venkel, paprika, slamix, aubergine +cherry trotsomaten – deze zouden eigenlijk afgelopen week in de pakketten zitten, maar die zijn per abuis niet geleverd. Vandaar dat ze deze week zijn toegevoegd.

Fruit
Topaz appels, peren en bloedsimaasappels (sanguinello)

Kookinspiratie van Lea

Recept spinazie en zalm quiche
In het pakket deze week treft u de eerste spinazie van de Meander dit jaar! Dit leek ons een mooie gelegenheid voor een feestelijk recept, zoals wij zelf ook al maakten met dit mooie bladgewas.
Dit recept zal voldoende zijn voor ongeveer vier personen, of voor hongerige boeren zoals wij, twee en nog wat voor de lunch de volgende dag.
Ook is het belangrijk om te melden dat ik, Lea, lactosevrij eet, en dit recept dus oorspronkelijk lactosevrij gemaakt is. het kan uiteraard ook ‘gewoon’ met room en kaas.

Wat heb je nodig:
-Spinazie (100-200 gr. Per persoon)
-1 flinke ui
-200 ml slagroom of plantaardige room naar keuze
-4 eieren
-1 pak bladerdeeg, (wij gebruikten de volkorenvariant)
-Geraspte kaas naar keuze of edelgistvlokken ( dit is een smaakmaker met een hartige, noot- of kaasachtige smaak die goed als vervanging van kaas gebruikt kan worden, bevat veel b-vitamines en aminozuren. Gebruik echter met mate, anders krijg je er snel een opgeblazen gevoel van)
-200-400 gr zalm ( uit de diepvries kan ook prima, let wel op het keurmerk!)
-Zout, peper, en kruiden naar keuze. ( ik gebruikte een flinke snuf gedroogde daslook en twee tenen knoflook)

Hoe maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. leg de zalm en bladerdeeg op een warme plek om te ontdooien.
Begin hierna met het schoonmaken, wassen en kleinsnijden van de spinazie en het snipperen van de ui. Fruit de ui in wat olie tot deze glazig wordt in een wok- of hapjespan. Voeg hier de spinazie aan toe en breng op smaak met zout en peper, tot de spinazie sterk geslonken is, en haal de pan van het vuur.
Meng in een kom de eieren, room, kruiden en kaas/gist tot een homogene massa ontstaat. (let op, als je geen kaas gebruikt, voeg dan wel wat extra zout toe, anders smaakt de taart snel wat flauw.)
Bekleed een springvorm of andere ovenschaal met bakpapier of vet hem wat in met boter of olie. Leg het ontdooide bladerdeeg erin, oplettend dat ze goed aan elkaar aansluiten, druk eventueel de randen aan met een vork.
Lepel nu de spinazie er in, maak er een gelijkmatige laag van. giet hierover het eimengsel, zorg dat alles goed bedekt is.
Snijd de zalm in repen, en leg deze langs de rand van de quiche. Besprenkel dit met nog wat zout en peper, en de taart kan de oven in voor 25-40 minuten (afhankelijk hoe diep de taartvorm is)
De quiche is klaar als hij van boven goudbruin kleurt en het midden niet meer heftig meebeweegt als je er een beetje mee schudt. Mocht de taart dreigen te verbranden bekleed hem dan met wat aluminiumfolie.

Tip: mocht je nog ontdooid bladerdeeg overhouden, besprenkel dit met wat suiker en kaneel, rol of snijd het in een leuk vormpje en bak voor 10-20 minuten, voor een simpel en lekker koekje bij de thee!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs