Meandercourant week 9

De natuur tot ons nemen, dat is eigenlijk wat we doen wanneer we eten. We maken onderdelen van de natuur die we kunnen verwerken ons lichaam eigen. Op die manier staan we heel direct in verbinding met de natuur. Op het moment dat je die natuur dan gaat bewerken met chemische middelen, bewerk je het menselijke lichaam daar ook mee. Maar als je het strikt natuurlijk houdt, kan je je eigen verwerkte stoffen uit de natuur die je lichaam weer uitscheidt, weer een waardevol nieuw leven geven in de composthoop. Aangezien er hier in Portugal veel mensen vanaf het begin beginnen- een stuk land kopen waar nog vrijwel niets is- ontstaat er een mogelijkheid om op deze manier de cirkels te sluiten. Om zo je eigen compost te creëren voor de tuin, om de grond weer een boost te geven. En die boost is hard nodig hier.

Ondertussen op de Meander

.. Gaan we verder met onderhoud zoals het snoeien van hagen.
.. Richten we ons voornamelijk op de kas activiteiten en voorbereidingen voor het land. Maar het land is vooralsnog nog behoorlijk nat.
.. Het organiseren van de winkel zal wat veranderen aangezien ook Dick binnenkort voorlopig afscheid neemt van zijn vaste winkeltaken.
.. Het organiseren en plannen van de pakketten gebeurt met de kundige handjes van Julia.
.. Ontwikkelen de paprikaplantjes zich behoorlijk rap in hun couveuse.
.. Vinden de katten elke keer fijne warme droge plekjes als het weer buiten niet om over naar huis te schrijven is.
.. Wonen Ruben en Lea nu ook officieel op de Meander! Dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker, en gezelliger natuurlijk.

Pakketten

Blijf alstublieft goed erop letten dat u uw eigen naamkaartje inlevert bij het ophalen van de pakketten op de boerderij!  Hartelijk dank!

Deze week in de pakketten, zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
Prei, paprika, regenboogpeen, pompoen, slamix

Extra groente voor het culi pakket:
Bleekselderij, andijvie, peterselie, schorseneren, champignons, komkommer (3pers culi)

Inspiratie: Bomenplantdag op de meander

De bomenplantdag op de Meander komt eraan! Bij deze alvast een vooraankondiging. Op het nieuwe stuk land gaan we de biodiversiteit een boost proberen te geven door verschillende bomen te planten. Dit was onderdeel van wat pap voor ogen had. In de afgelopen jaren zijn er veel bomen gekapt in het gebied aan de Cortenoever in het kader van “ruimte voor de rivier’. Onze intentie is onder andere om deze kap te compenseren, als onderdeel van het vergroten van de biodiversiteit waar stichting het Anker zich hard voor maakt. Het nieuw aangekochte stuk grond heeft nu een landbouwbestemming. Als onderdeel van het plan van het Levend Land Goed wordt een gedeelte van dit stuk grond afgewaardeerd tot bosgrond/natuurgebied. De bomen en struiken die geplant zullen worden verrijken het landschap en maken het tot een aantrekkelijk gebied voor vogels en insecten. Op grotere schaal heeft het een grote impact op het herstellen van de natuurlijke ecosystemen in de buurt.

Om dit mogelijk te maken zijn we nog op zoek naar vrijwilligers! Een gezellige dag met verzorgde catering. Zie dit als vooraankondiging, een specifieke datum volgt nog. We zijn hierbij ook grotendeels afhankelijk van de hoe nat het land is. Meer info volgt snel!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een heel goede week gewenst.

Matthijs