Nieuwsbrief week 24

In de nieuwsbrief van deze week staan 2 belangrijke berichten, dus lees nauwkeurig. Het betreft:
– 
De feestelijke viering van 70 jaar BD landbouw in Brummen, wat op de Meander zal plaatsvinden op 14 september – SAVE THE DATE
– 
Een oproep voor de drukke augustus maand of mensen die zich geroepen voelen, ons kunnen voorzien van wat extra helpende handen en een kans om mee te genieten van het leven op de tuinderij

Verder kunt u de Meanderaar weer openen door een simpele knop op de bijlage onderaan deze tekst.

De zon staat weer hoog aan de horizon van het deel van de wereld wat wij ons thuis noemen, de dagen worden langer, de temperatuur stijgt gestaag, de dagelijkse – laat staan wekelijkse veranderingen zijn bijna niet bij te houden; de planten lijken een wedstrijd te houden wie het dichtst mogelijk bij de zon kan komen. Het zal wel weer zomer aan het worden zijn.
De zomer staat voor veel mensen symbool voor de vakantieperiode. Deze periode wordt veelal benut om verre bestemmingen te bezoeken om zo even helemaal aan het (drukke?) werkleven te ontsnappen, te genieten, tot rust te komen en je op te laden om je weer opnieuw in het werkleven te storten. Een tijd bovendien, om te reflecteren en te bezinnen op het leven, bij jezelf te komen.
Pap zei altijd dat hij niet op vakantie hoefde, hij was altijd op vakantie op de tuin, zei hij. In de frisse buitenlucht, omringd door planten en dieren, verbonden met de natuur, bezig met waar hij het liefst mee bezig was. En geef hem eens ongelijk: de zomer is een prachtige tijd om in Nederland te zijn. Het is vele malen beter buiten vertoeven met de aangename temperaturen, mensen zijn vrolijker, alles geurt en bloeit, de kracht van de natuur laat zich in volle glorie zien, er kunnen veel groente en fruit geoogst worden – het ultieme geluksmoment voor tuinders. Daarbij is er op de tuinderij altijd volop ruimte voor bezinning, ontspanning, opladen, rust en verbinding maken met anderen en de natuur. En in de zomer is het rustiger, want iedereen trekt erop uit.
En tegelijk is het qua werk drukker; voor de landmannen- en vrouwen betekent de zomer de drukste periode van de jaarlijkse cyclus. Vandaar ook dat de zomervakantie vroeger voor scholen werd ingepland, zodat kinderen thuis konden helpen de drukte te tackelen op het land. En ook nu zijn er weer grote klussen aan het aankomen, zo ook op de Meander. En in Augustus wordt het vooral druk, omdat dan een aantal Meandermensen op vakantie gaan.
De plantklussen zitten er inmiddels grotendeels op, maar nu is het zaak om met zo goed mogelijke zorg, een zo goed mogelijke groei te garanderen zodat de planten erin kunnen slagen om te volgroeien en vruchten te gaan dragen en zo hun cyclus te voltooien. Dit houdt in dat er veel onkruid zit te wachten om geschoffeld en gewied te worden, omdat zij anders de voeding afnemen en/of de gewassen die wij op uw bord proberen te krijgen, verdringen.
In tijden van gestresste planningen, verregaande technologische ontwikkelingen en een modern tijdperk waar leven achter een scherm de boventoon voert, is het makkelijk om de connectie met de natuur waar we uit voorkomen te verliezen. En daarbij wat minder vaak stil te staan bij het belang van de natuur en alles wat ze ons te bieden heeft. Wij willen u de kans natuurlijk niet ontnemen om te bezinnen, te verbinden en die connectie te hervinden, en wel op het paradijsje wat wij de Meander noemen.
Want waarom zou de vakantieperiode niet opnieuw kunnen samengaan met lekker in de buitenlucht helpen op het land zoals vroeger? Heeft de tuin niet net zoveel, of misschien zelfs wel veel meer bezinning, rust en verbinding te bieden dan die verre bestemming? Heerlijk samen met anderen werk verzetten en genieten van de groente en fruit die vers uit de tuin geplukt worden. En daarbij bijdragen aan een groter ideaal, namelijk moeder aarde een handje helpen, want ze heeft het zwaar. Mocht u zich geroepen voelen, dan bent u van harte welkom om bij te dragen, met name in augustus. Een unieke kans om wat te leren over het tuindersleven, lekker aan de slag te gaan in de buitenlucht, verbindingen aan te gaan met andere betrokkenen en op vakantie te gaan in eigen land. Als u dit als muziek in de oren klinkt, neem dan contact met ons op via matthijswansink@gmail.com of demeander.bd@planet.nl

Klus & kampeerweekenden
Ik zal zelf met een aantal mensen en iedereen die daarbij wil aanhaken, beginnen met kampeerweekenden op de Meander, waarbij we overdags lekker in de tuin bezig gaan en genieten van heerlijke maaltijden achteraf, met ingrediënten uit eigen tuin uiteraard. Het weekend van 22 en 23 juni zal dit van start gaan, maar ook aankomend weekend ga ik zelf al wat aan de slag. Mochten uw handen nu al jeuken om te helpen, ook als dat is voor een dag of een dagdeel, meld u dan aan door te mailen naar het volgende email adres: matthijswansink@gmail.com of demeander.bd@planet.nl

70 jaar BD Landbouw in Brummen!
En dan nog een belangrijke aankondiging. Op zaterdag 14 september wordt op de Meander gevierd dat er 70 jaar BD landbouw bestaat in brummen! Dit evenement staat nog in de stijgers, verdere informatie zal snel volgen als de stof weer is gaan liggen na wat gebrainstorm, maar zet de datum alvast in uw agenda! Een mooie reden om even stil te staan bij alles wat al is bereikt en te dromen over de toekomst maar bovenal, te vieren wat er nu staat.

Voor nu een goede bekomst en tot snel weer!
Matthijs namens het tuindersgenootschap Rhienderen