Nieuwsbrief week 27

Wat er op het land gebeurt

Vorige week schreef ik in de nieuwsbrief over mijn besef dat 4 hectare land een best flink stukkie is. Deze week besefte ik mij met dankbaarheid dat al die ruimte ons de kans geeft om een ongelooflijke verscheidenheid aan gewassen te telen.
Dit is als boer zijnde altijd een interessant punt. Het grootste deel van de boeren in Nederland delen hun ruimte heel anders in, met tientalle hectares van één gewas, en dat dan jaar in, jaar uit. Zoals op het land wat de Meander omringt, daar staat ieder jaar voedermaïs, of graan. In de gangbare landbouw is dat de normaalste zaak van de wereld.
In de biologische akkerbouw moet er wel gewisseld worden in de teelten. Daar mag je een gewas maar eens in de zoveel jaar op dezelfde plek telen. Veel boeren delen daarom hun land in delen, zodat ze hun 3 tot 7 teelten met elkaar kunnen afwisselen. Dan teel je als boer zijnde dus alsnog ieder jaar alleen bijvoorbeeld aardappels, bloemkool, peen, uien en gras.
Opzich is daar natuurlijk niks mis mee, maar het lijkt mij wel enorm saai. Ja, je kan je natuurlijk wel goed focussen op de paar gewassen die je hebt, en je bouwt natuurlijk een enorme expertise op, maar mocht er één teelt faliekant mislukken, zit je wel een beetje met de gebakken peren.
Daarom ben ik toch maar zo blijk dat wij hier zoveel variatie hebben. Ook al het is soms wat onoverzichtelijk, dat maakt ook dat je toch weer steeds verrast wordt. Als je je bijvoorbeeld een paar dagen op wieden en schoffelen hebt gestort, en dan weer in de kas komt en je ziet hoe alles zich weer heeft ontwikkeld, dat houdt de boel wel weer interessant!
Wij hebben ook wel ons land gedeelt in delen, maar in ons vak met “kool” staan nu al 16 verschillende soorten kool, bijvoorbeeld.
En mocht er eens een keer iets niet zo goed gaan, dan is dat ook geen ramp, want we hebben andere groente zat!

Mededelingen:

voor de groentepakket-klanten: wilt u er altublieft, zeker met het warme weer van afgelopen week, bij het ophalen van uw pakket op letten dat u de deuren van de koeling zoveel mogelijk gesloten houdt? dit scheelt erg veel aan energie! bij voorbaat dank!

voor iedereen: heb je nou een leuk initiatief/verhaal/filmpje/foto of iets anders waar je graag anderen mee inspireert, laat het me weten, wellicht kan ik het een plekje geven in de nieuwsbrief!

voor iedereen: stichting het Anker, bij velen van jullie waarschijnlijk wel bekend, heeft een prachtige nieuwe website. hierop is vanalles te vinden aan informatie over doelstellingen, nieuws en hoe jij ook mee kan doen om grond vrij te kopen van een eeuwige ondergrond voor voedermaïs, naar een levend, dynamisch organisme met natuurinclusieve landschapswaarden.

Namens de stichting nodig ik u allen graag uit om eens een kijkje te nemen: https://www.hetankerbrummen.nl/

Ondertussen op de Meander

.. vierden we behalve het midden van de zomer, ook het 10 jarig bestaan van in Groene handen, het bedrijfje van onze geliefde Fred!

.. Gaat het steeds beter met de zere pootjes van Bernadette de kip, te danken aan de goede zorgen van met name Julia en Erik.

.. Hebben de hommels de tomatenbloemjes gevonden en zijn ze daar druk mee.

.. Oogsten we zulke mooie spitskool dat zelfs de regen de pret niet kon drukken!

.. Kunnen we bijna van onze eerste verse eigen aardappeltjes oogsten. wij proefden er al wat, ze zijn heerlijk! op de foto de rassen Twinner, Alouette en Agria.

.. zijn de inmiddels prachtig grote courgetteplanten nu ook mooi een het produceren.

.. lijken de snijbonen in de kas ook binnenkort al klaar om te oogsten!

Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
spitskool*,bosui*,oerkomkommer*,bloemkool en/of broccoli en prei.

Extra groente voor het culi pakket:
venkel, shii-take, zomerpostelein*, tuinboon*

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? zomerpostelein is een bladgewas wat je rauw eet. het heeft een frisse, lichtzure smaak en is lekker door salades of op een broodje. bewaar het droog en niet te koud, en consumeer binnen een paar dagen.

Gezellige Meander-nasi

Nasi is gewoon altijd lekker.
Het is simpel, er valt veel in te variëren, en je kan het makkelijk voor heel veel mensen maken! Mijn recept van deze week vandaag in de nieuwsbrief.

ingredienten:
zilvervliesrijst of basmatirijst
bosui, prei, spitskool, wat peen en wat paprika.
een zakje nasikruiden van het blauwe huis
olie en zout

bereiding: 
kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. dit kun je ook prima al vantevoren doen, of bijvoorbeeld een restje rijst van eerder in de week.
Snijd alle groente tot de gewenste fijnheid. ik hou zelf van wat grovere stukken zodat je nog echt alle individuele groentes proeft maar traditioneel worden de groentes veel fijner gesneden.
Bak deze groentes in een grote wokpan op hoog vuur met een goeie scheut olie, en voeg naar smaak zout toe.
Doe ik een beker of schaaltje het zakje nasikruiden met wat heet water, en laat dit een paar minuten wellen.
Voeg dit vervolgens bij de groenten, en voeg ook de rijst toe.
Bak dit alles gezamelijk nog even op, zorg dat het overtollige water is verdampt.

voor erbij: 
bij de nasi is vanalles lekker, een paar opties zijn: (zelfgemaakte*) pindasaus, spekkies, gebakken tofu, een gebakken eitje, een augurk, kroepoek, enzovoorts!

* ingredienten hiervoor: een paar scheppen pindakaas, een scheut sojasaus, twee theelepels honing, twee kleine teentjes knoflook, een stukje gember, een schepje sambal, eventueel een scheutje ketchup om hem wat “frisser” te maken, en wat water tot je de gewenste dikte bereikt. onder goed roeren opwarmen!

dat was weer alles wat ik te vertellen heb.

vriendelijke groe(n)te, de tuinders van de Meander.