Nieuwsbrief week 28

Wat er op het land gebeurt

Een klassieke samenvatting van onze werkzaamheden en belevenissen deze week.

In de kas zijn we zoals altijd druk geweest, er is flink gesnoeid in de paprika’s en de tomaten. Beide beginnen mooie vruchten te dragen, waar er bij de tomaten ook al heel wat van beginnen te rijpen. Ook de komkommers vroegen aandacht. Er waren er wat aangetast door een nare schimmelziekte, maar met wat verzorging waren deze oer-sterke planten zo weer in staat om daar doorheen te groeien, en gaan ze vrolijk door met het geven van heerlijke komkommers. De nieuwe zaailingen van de volgende ronde bonen hebben ook de touwtjes gevonden om omhoog te groeien, en de grote bonenplanten hangen bomvol met heerlijke snij- en spekbonen.

Buiten hebben we tussen de buien door ook weer een hoop kunnen doen, al blijven die buien het werk wel belemmeren, want als de grond zo nat is, kunnen we haar niet goed bewerken, en worden werkzaamheden als wieden, schoffelen en planten ook lastig. Toch hebben we weer spitskool, dille, koriander en stengeluitjes kunnen planten deze week. De volgende ronde courgetteplantjes staan ook te trappelen om de grond in te gaan, maar die moeten toch nog even wachten.

Ondertussen is Dick bij ons komen klussen, zodat het schilderwerk op de boerderij weer wordt opgeknapt.  Ook worden er al allerlei gewassen voor de herfst gezaaid, en hadden we een flinke overstroming op het land. we dachten eerst dat het door de regen kwam, maar het bleek uiteindelijk een lek in een drinkwaterleiding langs de zutphensestraat te zijn. Inmiddels is het gelukkig weer opgelost, maar het was wel een imposant gezicht. Gelukkig is er verder geen schade van gekomen, want het water kwam alleen terecht in de vijver en op blijvend grasland.

Mededelingen

voor de groentepakket-klanten: wilt u er altublieft, zeker met het warme weer van afgelopen week, bij het ophalen van uw pakket op letten dat u de deuren van de koeling zoveel mogelijk gesloten houdt? dit scheelt erg veel aan energie! bij voorbaat dank!

voor iedereen: heb je nou een leuk initiatief/verhaal/filmpje/foto of iets anders waar je graag anderen mee inspireert, laat het me weten, wellicht kan ik het een plekje geven in de nieuwsbrief!

voor iedereen: stichting het Anker, bij velen van jullie waarschijnlijk wel bekend, heeft een prachtige nieuwe website. hierop is vanalles te vinden aan informatie over doelstellingen, nieuws en hoe jij ook mee kan doen om grond vrij te kopen van een eeuwige ondergrond voor voedermaïs, naar een levend, dynamisch organisme met natuurinclusieve landschapswaarden.

Namens de stichting nodig ik u allen graag uit om eens een kijkje te nemen: Stichting het Anker

Ondertussen op de Meander

.. legde een stoute kip stiekem eitjes in een nest waar wij het niet zagen.

.. Vond Gerrit tijdens zijn rondje langs de nestkasten op het bedrijf allerlei bijzondere bewoners, maar de speciaalste waren deze kolonie metselbijen. voorin zat de koningin, en allerlei werksters zaten achterin het kastje.

.. kon Ruben zich lekker uitleven op de trekker met het samenvoegen van de composthopen, de hopen die klaar voor gebruik zijn liggen nu bij elkaar, zodat er weer ruimte is om nieuwe hopen op te bouwen.

.. Maakte Julia een nieuwe vriend op de Hogenenk, namelijk deze prachtige dikke pad!

.. Hebben we de wied-eg, die hier al een hele tijd ongebruikt op het erf stond, opgeknapt en uitgebrobeert, met mooi resultaat! helaas is het nu alweer te nat om het land op te kunnen….

.. kunnen  de winkelklanten vanaf nu genieten van heerlijke verse aardappelen van eigen teelt!

.. vond Ruben ook al een mooie sperzieboon! hij kijkt er wat woest bij, maar hij is blij dat we daar ook binnenkort van kunnen plukken.

Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
courgette*,snij- of spekbonen*, bataviasla*, waspeen en andijvie .

Extra groente voor het culi pakket:
red-russian bladkool*, puntpaprika, gember, “graffiti” aubergine, romanesco en voor de drie persoons een bos kruiden*.

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? Red russian is een mals, zomers bladkoolgewas, wat lekker is door gewokte maaltijden, of “gewoon” net zoals boerenkool gegeten kan worden.
Romanesco is misschien wel de allermooiste groente die ik ken, in de bereiding én smaak zit hij ongeveer tussen bloemkool en broccoli in. je kan er veel mee dus!

Kleurrijk snijboonfeestje (mag ook met spekboon)

Ik heb mensen vaak horen zeggen: “snijbonen, ja wel lekker, maar zoveel werk!” maar dat valt dus eigenlijk wel mee, want hoewel snijbonen klassiek gezien dus in hele dunne reepjes worden gesneden, kun je lekker verse snijbonen ook prima in grotere stukken bereiden! Hierbij deel ik graag een simpel receptje, wat er vrolijk uitziet voor bij dit grijze weer.

Ingredienten: 
snijbonen (of spekbonen)
rode (punt) paprika
gele ui
sesamzaad
olie om in te bakken
scheutje ketjap manis (zoete sojasaus)
scheutje azijn (naar keuze)
rijst
verse of gedroogde curcuma.

Bereiding: 
kook de rijst volgens de verpakking. als de rijst lang moet koken kun je hier het beste eerst mee beginnen. voeg bij het water een snuf zout en een ruime hoeveelheid curcuma. dit zal de rijst tijdens het koken een vrolijke gele kleur geven, wat het gerecht een heel stuk gezelliger maakt. (tip: dit kan ook met saffraan, maar dat is een stuk duurder en mist de vele gunstige gezonheidseffecten van curcuma)

snijd de groenten in grove stukken, ongeveer 2 tot 3 centimeter.

kook de snijbonen kort (ongeveer 8 minuten), test of ze beetgaar zijn door er een vork in te prikken.

in een wokpan met wat olie kun je beginnen de ui op te bakken. voeg daarbij de gekookte, afgegoten en uitgelekte snijbonen, en even later ook de paprika. bak alles even goed aan. voeg hierbij wat sesamzaadjes, een scheutje sojasaus en een scheutje azijn.

bak dit alles samen nog een paar minuten op, en serveer het met de gele rijst. een vrolijk kleurenfeestje op je bord.

wij aten dit met zelfgemaakte gehaktballetjes met pindasaus, ik deed dit voor het eerst en volgde dus ook een recept, daar zal ik hieronder een linkje naartoe plaatsen. ze waren erg lekker geworden!

Recept Gehaktballetjes met pindasaus

Dat was weer alles wat ik te vertellen heb. hieronder nog weer een stukje van Matthijs, die met mooie inspirerende projecten bezig is in portugal.

Vriendelijke groe(n)te, namens de tuinders van de Meander, Lea

Inspiratie van… Matthijs

Samen de natuur herstellen!

Mijn nieuwe hoofdbezigheid is het herstellen van ecosystemen in het droge zuiden van Portugal. We nemen de natuur als bron van inspiratie en helpen haar natuurlijke processen te versterken door de grond te regenereren, extra native boomsoorten te planten in de weinig gevarieerde bossen, een eigen boomkwekerij op te zetten en nog veel meer. Een hele klus, maar ik ben zeker niet alleen. Het gemeenschapsgevoel is ontzettend groot, net als het bewustzijn omtrent natuur.
We beginnen op de bioboerderij/ woongemeenschap waar we wonen: Vinha Velha. Een groot deel van de 140 hectare land is beplant met 80.000 bomen. Die zijn geplant onder leiding Hubert, een Duitse visionair die de plek oprichtte in de jaren ’80 met de visie om de natuur te herstellen in het geërodeerde landschap. Hij lijkt in heel veel opzichten op pap (Henk) en ik voel hun visie in mij voortleven door mij volledig met dezelfde missie bezig te houden.

Deze missie kreeg een nieuwe dimensie doordat er op 20 juni een enorme bosbrand door de regio woedde. 2300 hectare bos brandde af, inclusief veel huizen van vrienden van ons. Het bereikte de grens van ons land, maar we hebben ons met hand en tand verdedigd in samenwerking met de brandweer. We werden gespaard.
Er ligt nu een enorme mogelijkheid om dingen anders te doen in de regio. Wij willen als voorbeeld voor de regio dienen door volop in te zetten op biodiversiteit en tegelijkertijd het landschap zo in te richten zodat we vuur risico’s kunnen inperken. We willen onafhankelijk handelen van overheidsgeld die voornamelijk monocultuur plantages financieren. Daarom ben ik volop bezig met het opzetten van een crowdfunding campagne om snel van start te kunnen gaan en na de droge zomer grote acties in het veld op te zetten.

Wil je het project volgen? Dat kan op maar liefst 3 manieren!

De eerste is het gaafst: hierbij kun je via google earth de Vinha Velha en al haar interessante onderdelen zien. Hier plaats ik ook nieuwe berichten over de ontwikkeling van het project.
https://explorer.land/x/project/vinhavelha_restornature/

Verder kun je het ook volgen via social media:

https://www.facebook.com/RestoreNatureVinhaVelha

https://www.instagram.com/restorenaturevinhavelha/