Nieuwsbrief week 28

Wat er op de tuin gebeurt

De tuin staat in volle glorie. De eerste oerk(r)omkommers worden geoogst, die u deze week in het pakket vindt. De eerste tomaten zijn te koop in de winkel, en er komen nog een hele hoop prachtige smaakbommetjes aan, ze zijn zich nu nog aan het ontwikkelen uit de bevruchte bloemetjes of aan het rijpen. Wat ruiken en smaken ze heerlijk. Ook de courgetteplanten produceren erop los. Als je er naast zou gaan zitten zou je de courgettes kunnen zien groeien. De prei is geplant, de bieten, wortels en bonen komen mooi op op de Hogen(H)enk. De akkers zijn mooi besproeid in het weekend door stagiaire Pepijn terwijl Marrie er even tussenuit was in Frankrijk. Daarnaast gingen Sanne en Frans weer los op de trekker, Matthijs en vrienden tussen de pompoenen en Peter in vergadering over de organisatie van een zomerkamp. Een sociale bedoening op de Meander dus, terwijl mam even naar Frankrijk kon. Het was een mooi weekend.

Ondertussen op de Meander

.. Neemt middelste zoon Matthijs het klaarmaken van de groentepakketten over (in ieder geval voor de zomer) van Miriam, die vertrekkende is naar een volgend avontuur. Twee dagen in de week in het ouderlijk huis en op de tuinderij werken met een visie die bijdraagt aan het versterken van de natuur doet hem goed.
.. Moeten we andere handen helaas tijdelijk missen in het hoogseizoen door vakantieperikelen. Zo ging tuinder-in-spé-Pepijn vandaag op vakantie en volgende week gaat ook rots-in-de-branding-Ronnie even van welverdiende rust genieten. Even wennen maar we krijgen er ook wat handjes voor terug.
.. Heeft onze lieve poes ‘kleintje’ haar laatste rustplaats gevonden op de Meander, na vele jaren trouwe vrolijke dienst waarbij ze ons vaak vergezelde op de tuin, mag ze nu rusten met uitzicht op de kleipunt en de koeien. Wordt het tijd voor een nieuwe toevoeging aan het kattenteam?
.. Zijn de borden aan de weg voor het huis weer goed leesbaar. Er kwam een oudere vrouw uit Hall langs gefietst op zoek naar de Meander. Ze had het bord aan de weg niet gezien: een goeie reden om de heg en de linde voor het huis weer eens te snoeien.

Deze week in de paketten
Groente:

Eigen courgette, oerk(r)omkommer, slamix. Bieten (van Korenblik) bloemkool (van De Eerste), puntpaprika (Odin).
Culi– plus de groente van hierboven:
Eigen snijbonen en basilicum, de eerste eigen cherrytomaten, prei, chinese kool.
Fruit:
Kiwi’s, appels, mango en rode bessen van eigen tuin.

Recept: Lasagnette
Lasagne met gegrilde courgette

Snij de courgettes in dunne plakjes (bijv. met kaasschaaf) over de volle lengte van de groente. Gril ze in een grilpan met wat olie, peper en zout tot ze mooi bruin kleuren. Laat ze uitlekken. Snij de ui en knoflook en fruit ze aan in een pan met olie. Snij nu de rest van de groente naar keuze, zoals paprika, broccoli, champignons of iets anders wat u lekker vind in lasagne en voeg ze toe in de pan met de ui en knoflook. Bak ze even aan en voeg dan tomatensaus toe. Kruid met wat basilicum, peper en zout. Rasp kaas in een kommetje. Nu kun je beginnen met het bouwen van je lasagne. Begin met een laagje saus, gevolgd door kaas en daarna een laagje van de gegrilde courgette plakken (in plaats van de lasagne bladeren). Herhaal dit kunstje nogmaals en eindig na de tweede laag courgette weer met wat saus. Snij voor de versiering (en de lekker natuurlijk) wat tomaten (die we toevallig in de winkel verkopen) in plakken en bedek deze over het laatste laag saus. Sluit af met kaas. En nu in de oven ermee! En half uurtje op 180 graden laten bakken in de oven en smullen maar!

Eetsmakelijk terwijl u denkt aan de enorme groeikracht van de courgetteplant.

 

We veren mee, staan samen sterk

Gister was ik met mama aan het terugdenken aan de Meander van vroeger. We hadden het onder andere over de eerste grote actie die op de Meander tot stand kwam vanuit de betrokken kring om het bedrijf. Deze kring is groot, en een essentieel onderdeel van het bedrijf. Dat kwam wel heel duidelijk naar voren in het jaar 2005, toen 6 van de 8 tunnelkassen het begaven door hevige sneeuwval. Op zo’n moment zie je de kracht van de mensen die verbonden zijn aan de Meander. Er werd een vangnet gevormd waarbij klanten, familie, vrienden en andere betrokkenen het mogelijk maakten om nieuwe kassen aan te schaffen en te bouwen. Want papa en mama, en met hen vele andere mensen, vonden dat de Meander en hun visie door moesten. Wat een crisis wel niet kan veroorzaken. Ik neem het mee als wijze les. Bedankt pap en mam en alle anderen.

Namens het tuindergemeenschap Rhienderen -De Meander- een goede bekomst.

Matthijs, uw redacteur

P.S. De aanmeldingen voor de kampeerweekenden lopen mooi door. Interesse? kijk dan hier: https://welkweekend.nl/w/xz7l49nena8n3z8d