Nieuwsbrief week 29

Wat er op het land gebeurt

Deze week ontmoette ik tussen de peterselie een prachtige koniginnepage. dat moet toch wel een van de mooiste, bijzonderste vlinders zijn die we hier in Nederland kunnen tegenkomen.

Veel wonderbaarlijker dieren dan vlinders kun je je toch eigenlijk niet indenken. De magische metamorfose die de dieren ondergaan, die toch voor de mensen een raadsel blijft. en alles wat we ervan weten, maakt het alleen maar spectaculairder.

de koniginnepage is een zeldzame vlinder, die haar eieren het liefst legt op planten uit de familie schermbloemigen. nu wil het dat er best wat gewassen die wij telen ook tot deze familie behoren, bijvoorbeeld peen, pastinaak, peterselie en selderij. Zo vind er ieder jaar zich wel een koniginnepage een weg naar de Meander.

De rupsen eten dus graag van dezelfde planten als die wij graag lusten, maar voor zo’n mooi dier willen we zo hier en daar wel wat delen.

Om te leven dacht ik je zou een vlinder moeten zijn
Om te vliegen heel ver weg van alle leed en alle pijn
Maar ik heb niet langer hinder van jaloersheid op een vlinder
Als zelfs vlinders moeten sterven laat ik niet mijn vreugd bederven
Ik kan zonder vliegen leven
Wat zal ik nog langer geven
Om een vlinder die verdronken is in mei
Om te leven hoef ik echt geen vlinder meer te zijn

Mededelingen

voor de groentepakket-klanten: wilt u er altublieft, zeker met het warme weer van afgelopen week, bij het ophalen van uw pakket op letten dat u de deuren van de koeling zoveel mogelijk gesloten houdt? dit scheelt erg veel aan energie! bij voorbaat dank!

voor iedereen: heb je nou een leuk initiatief/verhaal/filmpje/foto of iets anders waar je graag anderen mee inspireert, laat het me weten, wellicht kan ik het een plekje geven in de nieuwsbrief!

Ondertussen op de Meander

.. had ik een bijzondere ontmoeting met een slamander in de sla! ook wel een slalamander dus 😉

.. Konden we de allereerste tomaten plukken uit de kas! en ze zijn weer heerlijk!

.. Kon de trekker ons bewijzen hoe sterk hij wel niet is! met de dammkultur machine voorop, en de plantmachine erachter! resultaat van dit avontuur in foto 3 en 6.

.. Zijn we nog steeds erg verheugd over onze prachtige aardappels!

.. Beginnen de eerste kleine pompoentjes ook al wat kleur te krijgen.

.. Staan er weer allemaal kleine plantjes in het land, klaar om op te groeien. deze week: verschillende soorten sla, koriander, dille, bosui, courgettes, broccoli, bloemkool, spitskool, romanesco, koolrabi, koolraap en venkel.

.. Oogstte Julia deze mooie bietjes! daar word je toch blij van?

Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
nieuw-zeelandse spinazie*, spitskool*, bieten*, basilicum* kromkommer* en venkel

Extra groente voor het culi pakket:
sla* ,tomaatjes*, verse knoflook, spaghetti pompoen en voor de drie persoons ook champignon.

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? 
nieuw-zeelandse spinazie is eigenlijk hetzelfde als gewone spinazie…ongeveer dan. in smaak en bereiding is het te vergelijken, maar deze plant bevat niet het stofje wat er bij spinazie voor zorgt dat je tanden zo naar stroef worden.
spaghetti pompoen is een grappige pompoensoort, met een heel typische bereiding, en kan heel goed dienen als vervanging voor pasta, als je bijvoorbeeld minder koolhydraten wil eten, maar is ook gewoon als groente heel erg lekker.

Pasta met venkel en pesto

Iedereen vindt pasta met pesto wel lekker denk ik! maar geef er eens een twist aan, met de anijs-achtige smaak van venkel, en een vleugje citroen.

ingrediënten:
pasta naar keuze, liefst wat grove variant, zoals penne, fussili of tagiatelle.
venkel
een ui
citroensap
zelfgemaakte pesto of uit een potje
wat blaadjes basilicum ter garnering
om het op te leuken: geroosterde pijnboompitjes, stukjes gerookte vlees of vis, bijvoorbeeld zalm, spek of ham, cherrytomaatjes, wat rucola… zoveel opties!

bereiding:
snijd de ui en de venkel in grove stukken

bak beide aan, dit kan in een wokpan, maar ook op een grillplaat, in de oven of zelfs op de barbecue. doe dit tot de ui glazig is, en de venkel zacht zo datje er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.

kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.

voeg dit bij elkaar, met de pesto en citroensap naar smaak.

garneer op een bord met wat gehakte basilicum en andere eventuele toevoegingen.

Dat was weer alles wat ik te vertellen heb.

vriendelijke groe(n)te, namens de tuinders van de Meander, Lea