Nieuwsbrief week 30

Wat er op het land gebeurt

Een ode aan een aardappel.

De aardappel is zo ongeveer de basis van de Nederlandse keuken. En dat is ook mooi, want het is een gewas wat hier goed groeit, en weinig verwerking nodig heeft om ons van mooi, voedzaam eten te voorzien, en je kan er ook eindeloos mee variëren!

Maar ook de (met name biologische,) teelt van aardappelen kent haar perikelen. Zoals bijvoorbeeld plagen als de coloradokever, ritnaalden en engelingen.
Ook is er een nare schimmelziekte waar aardappelplanten last van kunnen krijgen, namelijk phythofthora (spreek uit fie-tof-tra).

Deze nare schimmel slaat bij nat en vrij warm weer snel en desastreus om zich heen, en kan zo binnen no time hele percelen verwoesten.
Omdat dit een beste hoeveelheid problemen veroorzaakt is men er altijd druk mee om het zoveel mogelijk onder controle te houden. in de gangbare teelt wordt er veel tegen gespoten, maar biologisch valt er eigenlijk niks tegen te doen. Als je het hebt, kun je maar beter zo snel mogelijk je planten afmaaien of -branden, zodat het maar niet de knollen aantast.

Daarom zijn we maar blij dat er al jaren veredelaars druk bezig zijn met het ontwikkelen van aardappelrassen die niet of nauwelijks aangetast worden door phythofthora.

Zo bijvoorbeeld de Alouette, deze aardappel met rode schil laat zich door een beetje schimmel niet kennen. dit viel ons in ons perceel aardappelen al op. waar andere planten er binnen een paar dagen onder bezweken, bleven de alouette fier staan.

toen we op de site van de grote biologisch-pootgoed-handelaar Carel Bouma keken zagen we dan ook:

Alouette is een middenlaat, roodschillig ras met een hoge opbrengst. Alouette is resistent tegen de gevreesde aardappelziekte phythofthora. Het is een aardappel die redelijk vast in de kook is, meer cremé,  met een gele vleeskleur. De Alouette is prima geschikt om te koken en te bakken en heerlijk voor de stamppot. De aardappelen groeien grof en hebben een gelijkmatige vorm. Hij kan zowel op zand als op kleigrond geteeld worden. Het is een goede aardappel voor winteropslag. Alouette heeft eigenlijk maar één nadeel, dat hij rood is. Indien de Alouette geelschillig was, dan zou het zo maar eens, het best verkochte biologische aardappelras kunnen zijn.

Dat is natuurlijk best interessant, dat zo’n mooie aardappel dan zijn kleur tegen heeft zitten, (wat het daarbij wel een relevant gedachtepunt maakt in deze tijd.)

Maarja, wat de boer niet kent dat eet hij niet!

Daarom willen wij u allen deze week graag kennis met haar laten maken. u vindt in uw groentepakket deze week dan ook een portie van deze heerlijke verse aardappel, en ik wil u aanraden, schil haar niet, maar omarm die prachtige rode kleur, onze tip: in de oven, met wat knoflook en rozemarijn! (hieronder een link naar een recept)

en voor wie geen pakket bij ons heeft, ze zijn ook in de winkel te koop, evenals twee andere aardappelrassen die wij hier dit jaar verbouwen.

Mededelingen:

voor de groentepakket-klanten: gaat u de aankomende tijd op vakantie? misschien kunt u erover nadenken uw groentepakket in die tijd “uit te lenen” aan een vriend, familielid, collega of buur?
Juist in deze tijd hebben wij namelijk heel veel heerlijke groente, en het zou zonde zijn als die niet worden opgegeten!
mochten er hierbij wijzigingen in afhaalplek of samenstelling van het pakket ontstaan, laat dat ons dan even weten op groenten@demeanderbrummen.nl (maandag vóór 12 uur gaat diezelfde week nog in)

voor iedereen: heb je nou een leuk initiatief/verhaal/filmpje/foto of iets anders waar je graag anderen mee inspireert, laat het me weten, wellicht kan ik het een plekje geven in de nieuwsbrief!

Ondertussen op de Meander:

.. hebben de bijen het druk in de inmiddels bloeiende aspergeplanten. Ze verzamelen er een boel knaloranje stuifmeel!

…plukten we een enorme lading tuinbonen! ze komen eindelijk een beetje op gang.

.. schildert Dick de luiken van de boerderij, en wat worden ze mooi!

..Gaan er ook oerkomkommers uit onze kas naar de groothandel van Odin, dus ook als je niet in de buurt woont, kun je alsnog onze heerlijke komkommers in de winkels vinden!

.. Mochten we ook aan de gang met de eerste prei-oogst! met zijn drieën, (Ruben, de trekker en ik) hadden we zó vier kisten uit de grond. prachtige malse zomerprei, daarvan is het loof trouwens ook zeer goed eetbaar!

.. Zag de marktkraam voor de winkel er ook weer gezellig uit dit weekend.

Deze week in de pakketten

(onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
tuinbonen*, nieuwe “alouette” aarappels*,courgette*, sla* en prei*

Extra groente voor het culi pakket:
kruiden (rozemarijn en thijm, lekker voor bij de aardappelen, en wat bonenkruid voor bij de bonen)*, spekbonen*, witlof, kiemen, sijbiet* en voor de driepersoons gele paprika.

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? 
niet veel gekke groentes deze week…. maar mocht u toch vragen hebben, stel ze dan gerust!

Risotto met tuinbonen (of andere vroege zomergroenten)

Hmmm, risotto, een heerlijke, uitbundig rijk en romige maaltijd, lekker na stevig werk, zelfs op een warme zomerdag.

Het is wat werk, dat geef ik toe, maar het is het zeker waard! en als tip, je kunt dit ook prima voor twee dagen maken! dat scheelt dan weer tijd met koken een andere dag!

Ingrediënten:
# risottorijst (300 gram voor twee personen ongeveer)
# een ui
# olie of boter
# witte wijn
#  1L bouiilon naar keuze (ik nam runder)
# groente naar keuze (ik nam tuinbonen en spekbonen, maar kan ook met champignons, courgette, prei, koolrabi, erwtjes, asperges, sugarsnaps etc.)
# eventueel: droge worst, geraspte parmezaanse kaas, wat basilicum

Bereiding:

# maak de gekozen groente schoon en klaar voor bereiding. tuinbonen en andere bonen kun je het best even voorkoken. dit hoeft maar voor ongeveer 5-10 minuten. andere groente, zoals courgette of prei, kun je het best vantevoren even opbakken tot het beetgaar is.

# snipper de ui en fruit deze in olie of boter aan in een pan met dikke bodem.

# voeg hierbij de risottorijst en bak deze een paar minuten mee aan, dit helpt de smaak beter vrijkomen.

# voeg 150-200 ml witte wijn toe, en blijf de risotto constant roeren.

# zorg dat je warme bouiilon klaar hebt staan, en voeg daarvan, zodra de wijn door de rijst is opgenomen, een soeplepel toe.

# blijf roeren! als de bouiilon is opgenomen, kun je de volgende soeplepel toevoegen.

# proef na ongeveer een kwartier of de rijst al gaar is. het kan zijn dat je tegen die tijd nog bouillon over hebt, dat is niet erg.

#zodra de rijst beetgaar is kun je beter stoppen, voordat het een volledig onherkenbare papperige brij wordt.

#nu kun je alle andere toevoegingen doen die je maar wil, schep de bonen of andere groenten erdoor, rasp de parmezaanse kaas, wat blokjes droge worst en een snuf peper maken het helemaal af.

Dat was alles weer wat ik te vertellen heb.

Vriendelijke groe(n)ten, namens de tuinders van de Meander, Lea