Nieuwsbrief week 31

Wat er op het land gebeurt:

Een wat late en korte nieuwsbrief deze week, we hebben het eenmaal heel erg druk op het moment.

Mededelingen:

voor de groentepakket-klanten: gaat u de aankomende tijd op vakantie? misschien kunt u erover nadenken uw groentepakket in die tijd “uit te lenen” aan een vriend, familielid, collega of buur?
Juist in deze tijd hebben wij namelijk heel veel heerlijke groente, en het zou zonde zijn als die niet worden opgegeten!
mochten er hierbij wijzigingen in afhaalplek of samenstelling van het pakket ontstaan, laat dat ons dan even weten op groenten@demeanderbrummen.nl (maandag vóór 12 uur gaat diezelfde week nog in)

voor iedereen: Helaas kan ik u bij deze mededelen dat het oogstfeest/opendag op de meander dit jaar niet doorgaat. dit vanwege de vele maatregelen en protocollen waar we vanwege de corona aan zouden moeten voldoen, en dit naar ons idee de feestvreugde zeer zou drukken. we zijn zoekende naar een andere invulling voor deze traditie, hierover hoort u later meer.

Voor iedereen: In het kader góed nieuws, heeft u de nieuwe website van Fred van in groene handen al gezien? Hij is prachtig geworden! hier een link.

Ondertussen op de Meander

.. plukken  we nu volop prachtige kleuren tomaten, in allerlei vormen, soorten, kleuren en maten!

… Genieten we in de avond op het land van prachtige kleuren in de lucht.

.. werkt de opgeknapte wiedeg wonderen! op de foto kun je het verschil zien.

..Drinkt die gekke boontje het liefst water “met een smaakje”

.. Kwamen Rubens ouders helpen bij het werk, waaronder het oogsten en shoonmaken van de uien.

Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
bonen*, andijvie*, verse uien*,tomaatjes* en chinese kool*

Extra groente voor het culi pakket:
palmkool*, slamix*, groene puntpaprika*, bospeen en champignons.

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? 
de chinese kool ziet er voor sommigen misschien wat onherkenbaar uit, dat kan kloppen. dit zijn jong geoogstte chinese kolen, waardoor ze nog niet zo’n stevige krop hebben als dat u misschien gewend bent. We hebben deze kolen eerder geoogst omdat een deel al begon te bloeien.
in de bereiding is deze kool in pricipe hetzelfde, maar kan ook gebruikt worden als paksoi.

Klassieke uiensoep

op z’n Frans deze week, in het kader van de  vakanties die nu grotendeels niet door gaan, halen we het buitenland wel lekker naar hier. en met onze heerlijke zoete verse uien wordt dat gegarandeert smullen!

Ingrediënten: 
# uien, zeker 2 of 3 per persoon
# thijm
# witte wijn
# olie of boter
# bouiilon naar keuze (in nam runder)
# stokbrood (mag al een dagje liggen, beetje taai is niet erg)
# pittige kaas, traditioneel gruyère, maar kan ook met bijvoorbeeld parmezaan of oude kaas.

Bereiding: 

Snijd de ui in halve ringen. Tegen prikkende ogen helpt het enorm om hier een goed scherp mes voor te gebruiken.

smelt in een soeppan met dikke bodem de boter of verhit de olie. fruit hier vervolgens de uien in aan.

je kunt de uien alleen aanbakken tot ze glazig worden, en dan doorgaan naar de volgende stap, maar hoe langer je de uien (op laag vuur) aanbakt, hoe lekkerder, zoeter en voller van smaak je soep zal worden. je kunt de uien tot wel een uur lang op laten staan, wel regelmatig roeren, dan carameliseren ze uieindelijk helemaal.

blus de uien vervolgens af met een flinke scheut witte wijn, en laat dit een paar minuten mee koken, zo zal alle alcohol vervliegen.

voeg hierna ook naar smaak fijngehakte verse thijm toe, en eventueel een snuf zwarte peper.

voeg hierbij bouiilon tot de gewensde dikte van de soep is bereikt.

kook dit alles samen een tijdje, en schep de soep vervolgens in kommen.

leg hierop een dikke plak stokbrood, en daarover flink wat geraspte kaas.

plaats dit in de oven onder de grillstand, of smelt de kaas met een keukenbrander (crême brulee brander)

bon apetit!

Dat was weer alles wat ik te vertellen heb.

Vriendelijke groe(n)ten, namens de tuinders van de Meander, Lea