Nieuwsbrief week 31

Wat er op het land gebeurt

Wat bruist het weer op de tuinderij! Zowel op plant- als sociaal gebied. De hoge temperaturen zorgen voor veel ontwikkelingen, soms zelfs wat meer ontwikkelingen dan we zouden willen maar we maken er het mooiste van. De oogsten volgen elkaar nu snel op. De tomaten kleuren geel, oranje, rood en donkergroen waar je bijstaat, en dat in allerlei vormen en maten. Af en toe een hele middag dit gekleurde goud oogsten behoort nu steeds meer tot de routine. Maar daarbij houdt het natuurlijk niet op. De nieuwe aardbeienplanten staan vol in de bloei en we plukken erop los, naast in de winkel deze week zelfs ook in de fruitpakketten terug te vinden. Net als de gekleurde sperziebonen trouwens. Helaas hebben deze een tik van de hitte gehad waardoor de planten snel doorschoten. Geniet daar dus nog even extra van, ook van de spaarzame paarse en gele.. Verder zijn de eerste aubergines geoogst, de rode pepers worden rijp, de eerste puntpaprika’s komen eraan en dat is slechts een greep uit wat er in deze mooie week gebeurt. En naast alle oogsten voor de winkel, de pakketten, leveranciers en anderen gebeurt er natuurlijk nog veel meer. Er worden bergen werk verzet, met frisse krachten die uitgerust teruggekomen zijn van vakantie.

Ondertussen op de Meander

..Zijn er een hoop zeer gewaardeerde krachten terug!
..Fred is met zijn bende vol aanpakkers van zorgbedrijf ‘In Groene Handen’ weer terug van welverdiende vakantie. En dat merk je meteen, we worden direct flink in mankracht versterkt, wat bij onze tak van sport hard nodig is.
..Ronnie is ook terug na even bijkomen en ziet dat het goed is. Hij loopt alweer overal rond, zowel achter als voor de schermen. Er ontstaat weer wat rust voor mama, die toch veel moest aansturen de afgelopen tijd.
..Buurjongen Siebe stak deze week ook de handen uit de mouwen, weer wat nieuwe jeugdigheid op het bedrijf.
..Wordt het eerste kampeerweekend georganiseerd! 10 man sterk komen kamperen en de tuinderij ontmoeten. Lekker terug naar de oorsprong; de natuur.
..Wordt het feest ter ere van 70 jaar Bio-dynamische landbouw in Brummen voorbereid, maar er is nog een hoop te doen. Had u 14 september al in uw agenda staan?

Deze week in de pakketten

Groentepakketten: 
Verse; sperziebonen (meerdere kleuren), eigen spitskool, eigen prei, eigen tomaten, eigen komkommer. Had ik al gezegd dat er weer veel van eigen tuin komt deze week?
Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Eigen sla, eigen basilicum, pompoen, paksoi, knoflook en uien (Odin)
Fruitpakket:
Eigen aardbeien, sinaasappels, bananen (Odin)

Recept

Tempeh goreng met pindasaus
Gister heb ik een gerecht gemaakt wat ze hier op de tuinderij nog niet kenden. Een heerlijk Indonesisch gerecht boordevol smaak, proteïnen en voedingsstoffen.

ingrediënten voor 4 personen:
1 kilo sperziebonen (of andere bonen)
2 pakjes tempeh
rijst
grote rode ui
knoflook (1 of 2 teentjes)
stukje gember
rode peper
pindasaus (verkopen we nu in de winkel) of pindakaas.
Ketjap manis
beetje suiker
citroensap
4 eieren – optioneel

Snij de tempeh in reepjes van een centimeter en bak ze in een goeie laag zonnebloemolie (die kan je lekker heet verhitten) mooi bruin. Laat ze daarna even uitlekken. Snij nu de ui, knoflook, gember en peper heel fijn. Verwijder de pitjes van de peper voor wat mildere smaak, maar gooi ze erbij als je van pittig houdt. Dit wordt de basis voor zowel de marinade van de tempeh als de pindasaus. Zet ondertussen de rijst op en punt de boontjes en snij ze in stukken van anderhalve centimeter. Kook ze in 10 minuten gaar. Eventueel kun je er nog per persoon 1 ei bij koken, maar ook zonder zit het gerecht boordevol voedingsstoffen.
Verhit in een koekenpan wat olie en voeg er tweederde van de mix van ui, knoflook, peper en gember toe. Gooi er daarna een scheut ketjap manis bij zodat er een saus met body ontstaat. Een beetje suiker doet nu wonderen, dat laat de saus namelijk een beetje karameliseren waardoor het zich beter aan de tempeh gaat hechten, die je er hierna bij voegt. Als het goed is ontstaat er nu een mooi geheel van knapperige, lekker gemarineerde blokjes tempeh in de pan.
Verhit in een koekenpannetje nog wat olie en voeg hier de overige een derde van de mix van ui, knoflook, gember en peper toe en fruit het aan. Daarna een beetje ketjap manis en daarna wat water en dan de pindasaus (of – ook heerlijk- pindakaas!). Breng het daarna op gewenste smaak en structuur door aan te lengen met water, een beetje citroensap en eventueel wat suiker.
Alles klaar? Smullen maar! Dat hebben we hier ook gedaan.

Inspiratie: samenwerking tussen tuinieren en zorg

Op de boerderij wordt naast voor de planten, ook goed voor elkaar gezorgd. Iedereen die meedraait in het ritme van de tuinderij is (even) helemaal onderdeel het proces en hoort er helemaal bij. Een ideale plek om met mensen te verbinden, maar ook om weer even bij de basis te beginnen, namelijk de natuur. Werken daar waar het voedsel geproduceerd wordt betekent heel direct verbonden zijn met het leven op aarde. Even bezinnen en stilstaan bij het proces van de productie van ons voedsel. Maar daarbij kan het ook dienen als goede manier om terug te gaan naar de eigen kracht. Op een tuinderij liggen er zoveel verschillende soorten taken dat iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij leuk vind of wil leren. En gecombineerd met de gemoedelijke sfeer op de tuinderij een goede bodem voor werken aan jezelf: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? En zo zag onze Fred Thus, die met zijn bedrijf ‘in groene handen’ dagbestedingen verzorgt op de Meander het ook. In januari is het alweer 10 jaar geleden sinds hij hier is begonnen en zijn onderneming is dan ook sterk vervlochten met de Meander. De samenwerking tussen tuinieren en zorg levert een prachtige win-win situatie op. Er gebeuren bergen met werk door de mensen die via groene handen hier rondlopen. En daarbij biedt de Meander een prachtige situatie om in een veilige omgeving, zonder werkdruk, in de rust van de natuur, onder begeleiding en met een vast ritme, de eigen grenzen te verkennen en te groeien.
Wij zijn erg dankbaar dat deze vakgebieden elkaar hier de handen ineen kunnen slaan, om op onze beurt dan weer de handen ineen te slaan met de natuur. Daar had pap ook een handje van.

Neem eens een kijkje op de website van ‘in groene handen’:
http://ingroenehanden.nl/index.html

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst.

Matthijs