Nieuwsbrief week 32

Wat er op het land gebeurt:

Afgelopen tijd zijn we op de Meander met een heel team bezig geweest met het maken van een nieuwe folder. En daar kwam nog best wat bij kijken! Zo moesten we foto’s kiezen en maken, en ook even goed nadenken over wat er zoal in moest komen te staan.
Zo wilden we de oude sfeer van de meander bewaren, en ook nieuwe invloeden laten stromen.

Tijdens deze evaluatie dachten we ook na over de groentepakketten, en de toekomst hiervan. Ik vind het plannen, telen en oogsten voor, en inpakken van groentepakketten erg leuk. Het is een toffe taak om iedere week voor zoveel mensen te mogen bedenken wat ze gaan eten, en je zo dan een beetje af te vragen wat iedereen met al die lekkere groentes zou gaan doen!

Zelf heb ik op Warmonderhof ook altijd een groentepakket gehad, en ik vond dat altijd een fijne leidraad voor de week. Er is tegenwoordig altijd overal zóveel keuze! en als de groentes (van het seizoen) dan al voor je gekozen zijn, scheelt dat al een hoop keuzestress!

Daarom wil ik graag verder met de groentepakketten, en daar ook energie in steken om het zo goed mogelijk te laten verlopen.

Zo kwamen we bij het maken van de folder al uit op een kleine wijziging.
De culi-pakketten gaan vanaf deze week luxe-pakketten heten. Dit vonden wij simpelweg passender en begrijpelijker.
Ook is het driepersoons luxepakket vanaf nu €27 in plaats van €30. Dus mocht u altijd al getwijfeld hebben over zo’n pakket met nóg meer variatie, dan is dit je kans!
(De andere pakketten houden overigens voorlopig gewoon dezelfde prijs.)

Alle andere kleine wijzigingen, verhaaltjes en foto’s, kunt u vinden in de nieuwe folder, te vinden in het groentepakket deze week of in de winkel. En bent u er nou op uitgekeken, geef de folder dan aan de buurvrouw/buurthuis/sportclub van de kinderen o.i.d, in de hoop dat ik straks nóg meer van die mooie pakketten mag inpakken!

Mededelingen:

voor de groentepakket-klanten: gaat u de aankomende tijd op vakantie? misschien kunt u erover nadenken uw groentepakket in die tijd “uit te lenen” aan een vriend, familielid, collega of buur?
Juist in deze tijd hebben wij namelijk heel veel heerlijke groente, en het zou zonde zijn als die niet worden opgegeten!
mochten er hierbij wijzigingen in afhaalplek of samenstelling van het pakket ontstaan, laat dat ons dan even weten op groenten@demeanderbrummen.nl (maandag vóór 12 uur gaat diezelfde week nog in)

voor iedereen: Helaas kan ik u bij deze mededelen dat het oogstfeest/opendag op de meander dit jaar niet doorgaat. dit vanwege de vele maatregelen en protocollen waar we vanwege de corona aan zouden moeten voldoen, en dit naar ons idee de feestvreugde zeer zou drukken. we zijn zoekende naar een andere invulling voor deze traditie, hierover hoort u later meer.

Voor iedereen:
Stichting het Anker is op zoek naar nieuwe bestuursleden. Dit gaat om de functie als secretaris en/of fondswerver, en bestaat hoofdzakelijk uit administratieve bezigheden voor een stichting met een nobel doel. voor meer informatie en contact, zie website.

Ondertussen op de Meander:

.. plukten we een heeeeleboel boontjes. op de foto in het begin van de nieuwsbrief mijn favoriet: de sanguinoboon, en op de foto hieronder prachtige sperziebonen.

… Kwam ik tijdens het plukken van die bonen deze prachtige griezel tegen. een wespspin, een grote, vrij zeldzame maar ongevaarlijke spin die jaagt op prooien als sprinkhanen en libelles.

.. Oogstten we ook een hele kar vol met mooie bossen bietjes.

..Werden de smakelijke kleine mirabellepruimpjes geplukt vanuit deze kuubskistentoren. (te vinden in het fruitpakket en de winkel!)

.. Was het prachtig schoffelweer! wie spot de dappere schoffelaars op foto #5 ?

..Begonnen de eerste pepers eindelijk af te rijpen! nu alleen nog even wachten op de paprika’s…

..Haalden we de schudlichter uit de stalling, en kreeg die een opknapbeurtje. die komt goed van pas bij de grote uienoogst straks!

Deze week in de pakketten, (onder voorbehoud van wijzigingen), zoals u ook weer op de website kon zien https://www.demeanderbrummen.nl/weekinhoud-pakketten/ :

Groente
sperzieboontjes*, oerkomkommer*,vleestomaten*, bosbieten* en broccoli.

Extra groente voor het luxe pakket:
jonge spinazie*, kruiden*, spitskool* en pompoen

(producten met * zijn eigen teelt)

help! een gekke groente!? 
niet zoveel geks deze week! ik hoop dat het u mag smaken, lekker zomers pakket!

wel een tip voor het hete weer: wat oerkomkommerplakjes en een takje munt in koud water zorgen voor een heerlijk frisse verassende drank, die de dorst écht goed lest!

Vleestomaten soep met gehaktballetjes

deze week maakte ik een heerlijk soepje van onze vleestomaten. met zulk warm weer heb ik vaak niet veel zin in hele grote zware maaltijden, maar dan is soep met een broodjes een goede manier om toch alles wat je nodig hebt binnen te krijgen.

ingrediënten (+/- 4 personen):

vleestomaten, maar andere lekkere tomaten kunnen ook! (zoveel je wil, ik had denk ik ongeveer een kilo)

rode of gele ui ( 2grote)
een preitje
knoflook (2 dikke tenen)
bouiilon naar keuze
een bosje peterselie en wat rozemarijn
gehakt (200-300 gr)
paneermeel (paar eetlepels)
een (klein) eitje
zout en peper
olie

bereiding:

snijd de ui en de prei in grove stukken en bak dit in een grote soeppan aan tot de ui glazig wordt, en net wat bruine randjes krijgt.

snijd de tomaten in grove stukken. vleestomaten kunnen soms bij het kroontje wat harder vlees hebben, dit is meestal groen/geel van kleur, het is verstandig om dat eruit te snijden.

snijd ook de kruiden een beetje fijn, en erbij in de pan.

voeg dit in de pan erbij en laat het geheel even lekker pruttelen.

ondertussen kun je de balletjes maken.

meng het gehakt met het ei, zout en peper en paneermeel. de hoeveelheid paneermeel is een beetje afhankelijk van hoe ‘nat’ de rest is, als je een groot ei gebruikt heb je wat meer nodig.

draai hier kleine balletjes van, ongeveer ter grootte van een knikker, en laat ze even (in de koelkast) rusten.

voeg water aan de soep toe tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. ik deed er ruim een liter bij. voeg ook de bouiilon toe.

haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een gladde soep onstaat. breng dit met een deksel erop weer aan de kook, en voeg de balletjes toe.

kook de balletjes voor ongeveer tien minuten met de soep mee.

serveer in een diep bord met een blaadje peterselie en wat brood.

dat was weer alles wat ik te vertellen heb.

vriendelijke groe(n)ten, namens de tuinders van de Meander, Lea