Nieuwsbrief week 32

Dank! Bedankt voor alle steunbetuigingen omtrent ons antwoord op de plannen van het pompstation. Fijn dat er veel mensen hebben gereageerd op de mail en de plannen van het levend landgoed, mede ontwikkeld door Henk (pap). Mooi om te zien dat u ze omarmd als veel logischere keuze dan een pompstation. Bij deze nog een kans om alsnog uw steun te betuigen door een mail te sturen naar groenten@demeanderbrummen.nl, als u dat nog niet gedaan had maar wel nog wilde doen. 

Wat er op het land gebeurt

We varen op hoge golven op het moment. Hoge oogstpieken, wat minder mensen. Iets met roeien met de riemen die je hebt. Onder andere geoogst: vele verschillende soorten en kilo’s tomaten, prachtige gekleurde bonen (geel-paars-groen), gekleurde snijbiet, spitskolen, sla, heerlijk geurende aardbeien, en dan heb je ze nog niet eens geproefd. Er staat veel op het land. Maar dat moet wel geoogst worden om te voorkomen dat het niet gaat schieten. En dan moet je nog plekken hebben waar je de boel kwijt kan, want de winkel en de pakket kunnen ook maar tot op zekere hoogte volproppen. En al die bestellingen vragen wel wat voorbereidingstijd. Maar het paste allemaal net.
Naast al dat oogsten moeten er ook alweer nieuwe stukken land worden voorbereid voor de nieuwe plant-etappe die komt. En dan moet er ook nog een hoop gewied worden om onze gewassen ruim baan te geven om te groeien en de strijd tegen het onkruid te winnen. Het levert hier en daar wat geren op (het was donderdag ook wel echt even veel voor mam), maar het is weer gelukt, met hulp van in groene handen, stagiair Pepijn, Peter (neef van Ronnie) Marij, Dick, en iedereen die meedraaide op het kampeerweekend.

Ondertussen op de Meander

.. Was het eerste kampeerweekend een groot succes! Met maar liefst 13 man hebben we ons tentje opgezet in de tuin en een paar flinke klussen geklaard. En natuurlijk ook heel erg genoten van groente uit eigen tuin, frisse lucht, de mooie onderlinge verbinden, hier en daar wat nieuwe. Het volgende kampeerweekend staat bovendien weer voor de deur: het weekend van 16-18 augustus zijn kampeergangers en natuurliefhebbers weer van harte welkom.
.. Stortte het ‘bed’ van de kippen ineens in elkaar op donderdagavond! Dat was even schrikken voor onze dames (en enkele heren). Ze vlogen naar buiten en waren even van streek. Gelukkig konden we het euvel makkelijk verhelpen met wat kratjes, maar we moeten na gaan denken over een nieuwe constructie waarop onze gevederde vrienden en vriendinnen weer rustig kunnen neerstrijken na een dag vol gescharrel en eierproductie.
.. Is de jeugd er even tussenuit, Julia en Victor zijn even op vakantie en de aardbeien en courgettes missen ze nu al, en wij ook natuurlijk.
.. Hebben we weer lekker veel groente uit eigen tuin voor in de pakketten en in de winkel deze week!
.. Kwam een oude bekende ineens een dagje aangewaaid met de vraag of hij een nachtje mocht kamperen in de tuin. Dat mocht en als dank draaide hij de volgende ochtend ook even mee op de tuinderij. Toch mooi hoe dat zo kan lopen hier.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten geheel uit eigen tuin: 
Prachtige eigen bospeen, snijbiet, cherry tomaatjes, koolrabi en sla
Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Eigen venkel, eigen paprika, eigen aubergines, eigen courgettes en bloemkool
Fruitpakket:
Eigen mirabelpruimen, eigen aardbeien, appels.

Recept

Nasi met bospeen en spitskool

Ingredienten:
Bospeen
Prei
Ui
Spitskool
Gerookte tofu
Pindasaus
Rijst

Breng water aan de kook en voeg hier de rijst aan toe, afgestemd op het aantal mensen waarmee je eet. Snij de ui en prei en fruit ze aan in een wokpan met olijfolie. Snij hierna de wortels en de spitskool klein en voeg ze toe. Leg de inhoud van een zakje nasikruiden (te verrkijgen in de winkel van de Meander) in een kommetje en giet er wat kokend water overheen, zo komen de smaken goed vrij en worden de kruiden wat zachter. Verwarm in een steelpannetje de inhoud van een potje pindasaus en voeg wat water toe om de goede structuur te bereiken. Eventueel verse gember, ui, knoflook, ketjap toevoegen naar smaak.Bak de gerookte tofu in een koekenpannetje even lekker aan tot ze goudbruin zijn. Wanneer de rijst gaar is, giet hem dan zo nodig af en voeg toe aan de wokpan met groente. Voeg ook het nasi kruidenmengsel toe en eventueel nog wat ketjap naar smaak. Eetsmakelijk!

Inspiratie: samenwerking tussen tuinieren en zorg

Ik ben altijd heel dankbaar iets wat ik waardeer of wat dichtbij me staat, kan delen met vrienden. Ik geniet zelf met volle teugen van het werken in en met de de natuur. Een klein zaadje een enorme plant zien worden, omdat we de grond zo goed behandelen en denken aan de lange termijn van de aarde. En daar letterlijk de vruchten van plukken en daar dan heerlijke maaltijden van te bereiden, na een dag eerlijk werk verrichten. Maar ook figuurlijk de vruchten plukken van het werk, door te bezinnen en stil te staan bij wat echt belangrijk is. Voor mij zijn dat de mooie verbindingen die ik met mensen heb of juist de nieuwe verbindingen die ik aanga, die iets moois bij me losmaken. En de ongedwongen, luchtige sfeer, die tegelijkertijd ook volledige ruimte biedt om even helemaal de diepte in te duiken met iemand terwijl je buiten bezig bent samen. En na afloop een verdiend borreltje.

Afgelopen weekend kwam dit alles helemaal samen, tijdens het kampeerweekend op de Meander. Het maakte veel in mij los dat ik dit kon delen met vrienden, die ook erg enthousiast waren. Dat er nog veel kampeerweekenden mogen volgen en dat er nog veel mensen zich welkom mogen voelen op de Meander. Een plek van verbinding en bezinning, als je het mij vraagt.
Het volgende kampeerweekend staat dus gepland voor 16-18 augustus, Welkom!

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst en een fijn weekend.

Matthijs