Nieuwsbrief week 33

Oproep voor 14 september – oogstfeest/ congres!

– We zijn druk bezig met partijen zoeken die een stand krijgen op de informatiemarkt. Mocht u nou nog een mooie suggestie te binnen schieten van mensen die goed zouden passen op de informatiemarkt die wij misschien over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan alsjeblieft weten. We willen de kans natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan om alle rijkdom aan veelzijdige initiatieven uit te nodigen om zich te presenteren op deze dag.

– Zoals bij elk oogstfeest zouden we weer graag mensen willen vragen om heerlijke gerechten op tafel te toveren van groente uit eigen tuin voor de lunch. Voelt u zich geroepen? Laat het ons dan weten, alle hulp wordt zeer gewaardeerd.

Wat er op het land gebeurt

Veel regen, dat is wat er op het land gebeurt. Soms geeft die regen ons zelfs weinig vrijheid om dingen voor elkaar te krijgen. Maar wonder boven wonder komt er toch weer een enorme hoop uit alle aanwezige handen op de Meander. We verbazen ons er zelf soms over. Maar als je dan op het eind van de dag heerlijk zit te genieten van het welverdiende eten met heerlijk biowijntje erbij, merk je toch wel dat het een flinke dag is geweest. Desalniettemin weerhoudt ons het er natuurlijk niet van om heel erg te genieten van datsoort momenten. De ultieme beloning voor de landmannen en vrouwen. Maar ook door de dag heen wordt er genoten van alle bezigheden. De tomatenplanten denken: “Regen? Wat is dat?” Het enige water wat zij voelen is van de slangen op de grond, waardoor ze elke dag een heerlijk ontbijtje krijgen. Ik wil niet lullig doen tegenover de andere groente die we allemaal oogsten en verkopen, maar die tomaten spannen toch wel de kroon.. Ze groeien gestaag door, rijpen rustig vanaf onderaan de plant, door naar boven. De tomaten die onderaan de plant groeiden heeft u waarschijnlijk al geproefd, nu is de middelste etappe langzaam aan het aanbreken. En wat zijn ze gewild! Ze zijn haast niet aan te slepen. En wat wil je ook, al die heerlijke geuren, kleuren, smaken en vormen.. Een feestje noemde de marktkoopman ze, aan wie we ze onder andere leveren. En die waardering is geheel terecht wat ons betreft.

Ondertussen op de Meander

Is er dit weekend ondanks het weer, weer een kampeerweekend! De kas kan eventueel functioneren als dak boven onze tentjes mocht het veel regenen.
.. Wordt er ondanks de regen nog flink wat gewied op de akker.
.. Zaten we te denken aan het gebruiken van langlaufski’s tijdens het wieden om niet weg te zakken in de modder.
.. Zijn er net op tijd en tussen de buien door nieuwe koolrabi’s geplant.
.. Waarderen we elke aanwezige hand nog ff wat meer en alles wat ze verzetten.
.. Zijn we elke week lekker aan het puzzelen hoe we vraag en aanbod weer mooi in elkaar kunnen laten sluiten, tot nu toe met succes!
.. Zijn er weer nieuwe bonen op komst, en worden bestaande planten de ruimte te geven om lekker naar boven te groeien.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten geheel uit eigen tuin: 
Eigen bosbiet, eigen palmkool, eigen tomaten – weer andere dan vorige week-, eigen ijsbergsla, en snij/sperziebonen.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Eigen oerkomkommer, eigen uien, broccoli, champignons, eigen basilicum, 3 persoons hebben ook een rode spitskool uit eigen tuin erbij.

Fruitpakket:
Eigen mirabelpruimen, appels, bananen, voor de kleine/grote fruitpakketten ook meloen.

Recept

Palmkool

Ja, hartstikke mooi en bijzonder natuurlijk die palmkool,  maar wat moet je er nou eigenlijk mee? Nou, je kan er dus gewoon heel veel kanten mee op. Koken, roerbakken, door de soep, door de stamppot, grillen in de oven..
Wij vinden ze op palmbomen lijken dus daar hebben we ze maar naar vernoemd, maar de Italianen noemen ze Cavolo Nero. Laten we even bij de Italianen blijven, want zij weten wat ze ermee moeten doen, hij komt niet voor niets uit Toscane. Zij vinden hem heerlijk door de, jawel, pasta. Hoe kan het ook anders. Zo doen ze dat:

Ingredienten voor 4 personen:

Palmkool
2 citroenen
blikje kikkererwten
125 gram pecorino/ parmezaan/ oude kaas
500 gram pasta
olijfolie
peper en zout

Kook de pasta al dente volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Rasp ondertussen de schil van twee citroenen en pers een halve citroen uit. Ontdoe de palmkool van de dikke bladnerven, kook de koolbladeren in ongeveer één minuut en hak ze daarna fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de palmkool op matig vuur terwijl je blijft roeren. Roer vervolgens de pasta door de palmkool, samen met de kikkererwten, geraspte citroenschil, het citroensap en de helft van de pecorino. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de rest van de kaas. Eet smakelijk!

Inspiratie: tuinieren en muziek

Wist u eigenlijk wel dat de groentepakketten tegenwoordig worden ingepakt onder het genot van heerlijke deuntjes? Ook al is de sfeer eigenlijk altijd goed op de Meander, wat muziek hier en daar kan ook heel erg bijdragen als je het mij vraagt. Niet altijd natuurlijk, maar als ik lekker bezig ben met de pakketten vind ik het heerlijk om me mee te laten voeren door mooie muziek. Het aangename met het aangename combineren zou ik zeggen; kadootjes inpakken in combinatie met mooie klanken uit mijn boxje.
Ik wilde met u deze week even het nummer delen wat er voor mij bovenuit sprong, Wat een energie, en wat een mooie instrumenten (vooral de klarinet), het kan je even naar een andere wereld brengen. En ik denk dat pap het ook mooie muziek had gevonden. Deze is voor jou pap!

Hieronder de link naar de youtube versie (tip- zet het geluid hard, liefst versterkt):

https://www.youtube.com/watch?v=4v3li_jhVg8

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst en een fijn weekend. Wij gaan weer een mooi kampeerweekend tegemoet!

Matthijs