Nieuwsbrief week 38

Even terugblikken op de open dag

Wat hebben we genoten van de open dag afgelopen zaterdag! Wat fantastisch hoeveel mensen er waren. En dat er ook mensen van het ministerie van landbouw, provincie gelderland en gemeente Brummen er waren en hun waardering uitten. We hebben de betrokkenheid en steun enorm gevoeld en zijn iedereen heel erg dankbaar die er was. Naderhand hadden we het er nog over hoe jammer we het vonden dat we niet de tijd hebben gehad om met iedereen even te praten. Maar dat krijg je als je zulke inspirerende lezingen (lees meer in het stukje ‘inspiratie’ onderaan de nieuwsbrief) wil bijwonen en er zóveel mensen zijn die je wil spreken. Wat een prachtige dag vol mooie ideeën, waardering, heerlijke hapjes en drankjes, prachtige muziek, en heel veel warmte, letterlijk en figuurlijk.

Een knipoog naar pap

Het zijn dit soort dagen waarbij alles samenkomt. Het vieren van de manier van met de natuur samenwerken, vieren van de manier van leven als tuinder. Maar ook de confrontatie dat het de eerste open dag was zonder pap. Ik heb zijn aanwezigheid echter in alles kunnen voelen. Niet alleen in het plekje wat we voor zijn foto met een kaarsje hadden ingericht, maar ook in de enorm inspirerende lezingen (die hij nog heeft geregeld), in de gemoedelijke en inspirerende sfeer, de liefdevolle en betrokken contacten en in het ideaal wat we met zijn allen delen en vieren op deze dag.
Ja pap, je was er niet, maar je was er wel. En ik weet dat je heel trots bent op hoe iedereen het doet en bijdraagt op zijn of haar manier. En hoe de Meander verder Meandert. Dank iedereen, we hebben zoveel waardering voor iedereen die achter ons en dit bedrijf staat. Alle energie die iedereen de afgelopen tijd in het bedrijf heeft gestoken van alle kanten, en alle steun via het afnemen van onze heerlijke producten, alle vertrouwen in de visie van het bedrijf via donaties of leningen. Als je het mij vraagt is dat de grootste rijkdom. Hartelijk dank.

Ondertussen op de Meander

.. Worden er weer wat aardappels geoogst. Heb je zin om maandag een paar uur aardappels te komen rapen? We kunnen wat extra handen goed gebruiken!!
.. Is het erf weer opgeruimd maar moesten we deze week nog even bijkomen van de open dag en alles daaromheen. Het is altijd erg intens en er komt veel los na een zomer lang bikkelen. Maar wat was het mooi.
.. Mama heeft een telefoon! Jawel, deze tuinder/winkelier gaat met haar tijd mee. We gebruiken het oude nummer van Henk. Ze zal hem vooral gebruiken voor appjes, en hem niet de hele dag bij zich hebben. Maar digitaal communiceren wordt weer wat makkelijker. Bellen doet ze voornamelijk nog via de vaste telefoon.
.. Heeft de composthoop weer nieuwe impulsen gekregen door het team van In groene handen.
.. Willen we nog een keer een moment vinden om mam eens even er lekker tussenuit te laten gaan. Hopelijk kunnen we wat werk ondervangen of willen mensen hierbij helpen, of wie weet gaat de winkel een dagje dicht. We houden u uiteraard op de hoogte.
.. Heeft stagiair Victor nieuwe spinazieplantjes geplant! Zie foto hieronder.
.. Mocht u nog mooie foto’s hebben van de open dag, zou u die dan met ons willen delen? in een antwoord op deze mail of door ze te sturen naar matthijswansink@gmail.com. Hartelijk dank.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten geheel uit eigen tuin: 

Groentepakketten, volledig uit eigen tuin:
Flespompoen, palmkool, paprikamix, andijvie, prei.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Venkel, knolselderij, bloemkool, oerkomkommer, uien, knoflook.

Fruitpakket:
Appels, bananen/ blauwe bessen/ druiven -afhankelijk van de pakketgrootte.

 

Recept

Curry met flespompoen en palmkool

Wist u dat de palmkool en pompoen heerlijk samengaan in een curry? Ze zijn beiden lekker zacht van smaak en van structuur en lekker te combineren met gember knoflook ui peper en kokosroom.

Ingrediënten
Flespompoen
Palmkool (wij gebruikten met zijn 2en 8-10 bladeren)
Blikje kikkererwten
Ui
Teentje(s) knoflook naar smaak
Stukje gember naar smaak
Rode peper
Blikje kokosroom
Citroen
Zout
Rijst
Ketjapsaus
Optioneel, voor de bite: zonnebloem/pompoen pitjes of hazel/walnoten.

Bereiding
Breng de rijst aan de kook. Snij de ui grof, de knoflook, gember en peper fijn. Fruit ze samen in een pan met een goede scheut olijfolie. Dit wordt de basis van je currysaus. Schil de flespompoen en snij hem in blokjes. Voeg ze toe aan de pan als de ui mooi glazig is geworden. Ontdoe nu de palmkool van zijn nerven, deze zijn erg taai namelijk. Snij de mooie groene bladeren in grove stukken en voeg ze toe aan de pan en bak ze even mee tot ze een beetje zacht worden. Voeg daarna de kokosroom toe zodat er een mooie dikke saus ontstaat. Laat alles een paar minuten lekker op elkaar in sudderen zodat de smaken zich vermengen en de pompoen en palmkool lekker gaar worden. Voeg nu naar smaak wat ketjap, zout en eventueel wat water toe als de saus te dik wordt/ gaat kleven. Nu mogen de kikkererwten er ook bij, die hoeven alleen even warm te worden, je wil niet dat ze zacht gekookt worden namelijk. Als je tevreden bent over de smaak en gaarheid van de groente, kun je het vuur uitzetten. Nu pas kun je een half citroentje uitknijpen om wat frisheid toe te voegen. Rooster nog even wat pitjes of nootjes om over de curry te kunnen strooien op je bord. Hopelijk heb je het zo getimed dat de rijst nu ook precies klaar is. En nu smullen van deze heerlijke curry, dat hebben wij ook zeker weten gedaan samen en we gaan het zeker nog eens maken.

Inspiratie

We stromen over van inspiratie na de open dag. Door alle betrokken mensen en kraampjes die aanwezig waren en ook zeker door de verdiepende lezingen.

Van Meino Smid over de toekomst van de landbouw in Nederland waarin hij een analyse gaf van het verleden en de huidige stand van zaken in de landbouw en de problemen die dat met zich meebrengt, maar ook duidelijke oplossingen aandraagt voor een gezonde, bewuste manier van landbouw in de toekomst. Zijn proefschrift voor de universiteit van Wageningen geeft doortastende inzichten en inspiratie hoe systeemverbetering gerealiseerd kan worden. Meer lezen? Klik op de link hieronder:

http://edepot.wur.nl/449448

En van Jan Dirk van de Voort van Remeker kaas, die het praktische voorbeeld is van hoe je kan omschakelen naar bewuste, gezonde landbouw. Hij schakelde met zijn melkveebedrijf om naar een manier waarop de natuur centraal staat. De basis is kijken wat de natuur (de bodem, de koeien, de wormen in de grond) nodig heeft en dit ondersteunen. Het resultaat is levende natuur en een prachtig natuurlijk product wat prijzen wint om zijn kwaliteit en smaak. Een lichtend voorbeeld van hoe het anders kan.
Meer weten? Klik op de link hieronder voor de website, waar trouwens ook prachtig beeldmateriaal van het bedrijf te vinden is:

https://www.remeker.nl/

En natuurlijk last but not least, de presentatie over het levend landgoed van Piet Moerkens en Ronnie Horstman. Over een gezonde manier van omgang met de grond in Brummen en de plannen die er liggen om de natuur en het landschap te herstellen. Een positief alternatief wat ons allemaal kan verbinden. Zie meer informatie via de link hieronder.

http://www.democratischbrummen.nl/pdf/levend_landgoed.pdf

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst en een fijn weekend.

Matthijs