Nieuwsbrief week 39

Een oproepje: Heeft er iemand ervaring/ affiniteit met kippen vangen?

A.s. dinsdagavond – ofwel 1 oktober moeten de kippen gevangen worden en in kratten gestopt. Helaas is dit een dag dat we zelf net krap zitten. Zo zijn Ronnie en ik zelf niet in het land en zijn we even zoekende wie we hiervoor kunnen vragen. Maar mocht het echt niet haalbaar zijn dan zouden we kunnen proberen het te verzetten, mama kan het niet alleen doen.
Dus mocht je ervoor in zijn, of mensen kennen die ervoor in zouden kunnen zijn, laat het ons weten.

Wat er op het land gebeurt

Er zijn weer mooie dingen gebeurd deze week! En wel met de aardappels! Er waren nog 16 rijen aardappels die de grond uit moeten nu er druilerig weer voorspeld wordt. In eerste instantie was het idee dat Frans op zondag 2 rijen eruit zou gooien die dan maandag geraapt zouden kunnen worden. We waren allang blij met deze mogelijkheid, maar daar bleef het niet bij. Uiteindelijk heeft Frans op zondag al 4 rijen aardappelen gerooid. Toen stonden er op maandag ineens veel meer mensen dan we hadden verwacht, waardoor de ochtend heel spoedig verliep.
Naast de mensen van in groene handen -Fred, Koen en Gerrit, waren er namelijk ook Pebelle en Tobias, Julia, Moot & Satu, Charly en Elly en natuurlijk mam. Toen in de ochtend de 4 rijen al geraapt waren, werd Manfred Holtslag, de veehouder die het nieuwe stuk land van de Meander pacht, nog gebeld of hij nog 2 rijen kon doen. Wilde ie wel! En daarna heeft onze Fred zich van zijn stoerste kant laten zien dinsdag door zijn stoute schoenen aan te trekken en op de trekker te gaan zitten, om voor het eerst aardappels te rooien. Weer 2 rijen eruit! Dat schiet lekker op zo. Mooi wark allemaal! Heel erg bedankt voor de hulp!
Verder wordt er iets meer rust ingebouwd deze week: er zijn even geen bestellingen aangenomen. Even een stapje rustiger om bij te kunnen komen. Wel gaat het oogsten voor de winkel en de pakketten natuurlijk gewoon door en moet de grond in de kas nog worden klaargestoomd voor nieuwe teelten. We hoeven ons niet te vervelen.

Ondertussen op de Meander

.. Zijn we weer een waardevolle kracht rijker in de vorm van Julia! Zij gaat stagelopen bij Fred, om ervaring op te doen en de combinatie van zorg en landbouw te verkennen. Ze heeft ons deze zomer al flink geholpen en geproefd van het Meanderleven en blijkbaar heeft ze de smaak te pakken. Naast Victor een nieuwe Warmonderhofstagiar waar we erg blij mee zijn!
.. Worden er op de achtergrond plannen gesmeed om mam er even tussenuit te laten gaan.
.. Loopt onze oudste kat Archibald (nu beter bekend als Archid of Archiballoos, sinds zijn ballen eraf zijn..) op zijn laatste poten. En dat is niet figuurlijk, want een van zijn voorpootjes begint hem te falen. Wat heeft ie een hoop muizen gevangen en katten verjaagd als koning van de buurt. En wat volgt hij ons altijd gezellig overal over de tuinderij. We waarderen hem nog even extra.
.. Gaat deze jongen een weekje inspiratie opdoen bij een biodynamische boerderij in het zuiden van Portugal. En gaat Ronnie een tijdje zijn broer opzoeken in Frankrijk. Appels plukken onder anderen, maar hij zal het vast ook niet erg vinden dat ze daar goeie wijn hebben.
.. Attendeerde mam me erop dat de paksoi die deze week in de pakketten zit, een paar weken geleden geplant is door Ronnie en mij. Mooi om die nu in te kunnen pakken in de pakketten.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten geheel uit eigen tuin: 

Groentepakketten, volledig uit eigen tuin:
Paksoi, ijsbergsla, komkommer, gekleurde bonen en regenboogpenen van ‘het Korenblik’.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Romanesco, rode bieten, raapstelen, tomaten, mais, peterselie.

Fruitpakket:
Heerlijke Italiaanse gele druiven, bananen, appels/peren

Recept

Regenboogpenen uit de oven

Ingrediënten 2 personen
300 gram wilde wortels (regenboog penen)
Olijfolie
Azijn -1 eetlepel
Peperkorrels – 1 theelepel
grof zeezout – 1 theelepel
4 takjes verse rozemarijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200C. Was de wortels en snijd ze in de lengte doormidden of grote wortels in 4 parten. Leg ze in een schaal en besprenkel ze met olie en azijn. Meng even goed door elkaar. Leg een bakpapier op een bakplaat en verdeel de wortels erover. Strooi er de peperkorrels en het zout over. Leg hier en daar een takje rozemarijn tussen de wortels. Rooster de wortels ongeveer 40 minuten, hussel ze halverwege even om zodat ze gelijkmatige gaar worden. Lekker en eenvoudig bijgerecht!

Inspiratie

Ik ga eens een week snuffelen op een plek die ineens op mijn pad is gekomen. Dat pad had ik trouwens voor mezelf al wel helder, namelijk meer leren over manieren om samen te werken met de natuur, en deze te herstellen en versterken. Vanuit verbinding werken aan een verbetering in onze omgang met de natuur. Het biodynamische gedachtegoed vind ik daarvoor een erg mooie manier. Ik was al eens bij mezelf nagegaan hoe ik dat zou willen aanpakken en kwam tot de conclusie dat ik mee wil draaien op plekken die ik inspirerend vind om hun visie en aanpak. Om zo in aanraking te komen met verschillende gelijkgestemde mensen en methoden. Er zijn veel van ditsoort plekken te vinden in Europa kwam ik al achter. En plots ontmoette ik een heel bijzonder iemand, die ook nog eens precies op zo’n plek woont. En wel in de Algarve, in het zuiden van Portugal. Wie weet doe ik volgende week verslag.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst en een fijn weekend.

Matthijs