Nieuwsbrief week 40

Wat er in de kippenren gebeurt

Wat zijn er weer mooie dingen gebeurd deze week! De kippenvang actie was een groot succes! Wat eerst een flinke klus leek, werd zo veel makkelijker door de handen van mensen die kwamen helpen. Hartverwarmend. Op dinsdagavond vond de eerste etappe plaats, waar mama samen met Dick, Joost en zijn drie kinderen Diede, Sil en Imme, buurman Piet Verbeek en Ina Kettelarij maar liefst 60 kippen vingen bij het vallen van de avond, toen de kippen net op stok waren. Op de woensdagavond weer een hoge opkomst! Peter en Pebelle, die de avond ervoor al wilden komen maar dat paste waarschijnlijk niet meer in het kippenhok, waren present, net als Dick, Piet de buurman, Ina en Ingrid met kinderen Diede en Sil. Toen mam na het eten naar buiten kwam om te helpen was de klus al geklaard. Geweldig! De volgende dag kwamen we toch nog een kip tegen die de dans ontsprongen was. Het leek wel of het zo moest zijn, want Erik die vaak bij ons is via In groene handen, miste een kip en wilde er net een aan ons vragen. Ze heeft nu dus een fijn nieuw plekje gevonden met nieuwe vriendinnen.
Het is aan de ene kant moeilijk om afscheid te nemen van onze geliefde kippetjes, die ook gedeeltelijk onze ecosystemen sluiten door onkruid en niet verkoopbare groente te verorberen.
Maar we weten ook dat we over een aantal weken weer mooie nieuwe kippen krijgen die weer voor
Het leven van kippen op de Meander is prachtig als je het mij vraagt. Zoveel ruimte, plekjes voor stofbaden, een binnen en buitenhuisje, zoveel goed voedsel, aandacht. We zijn ze erg dankbaar voor de vele eitjes en gezellige achtergrondgeluiden.
En, niet onbelangrijk, we kunnen u weer heerlijke diepvrieskippen aanbieden voor slechts 7,50 vanaf nu, de vriezer ligt er vol mee! De slager zei nog dat de kippen er erg gezond uitzagen en ook het vlees van erg hoge kwaliteit is.
En maakt u geen zorgen, we hebben gewoon eieren, maar nu even van een collega uit de buurt.

Ondertussen op de meander

.. Groeien de bonenplanten hard door, we kunnen er van blijven oogsten, net als de mais, die deze week in het pakket zit.
.. Zorgt de regen ervoor dat we wat meer in de kas doen: uitgebloeide komkommerplanten uit de grond halen, raapstelen zaaien, de tomatenplanten goed verzorgen in hun laatste fase- ze dragen nog steeds!
.. Worden er veel peren en appels geraapt en geplukt in de kippenren en elders op de tuin.
.. Maakt stagiaire Julia haar winkelambities steeds meer waar, waarmee mama ook weer wordt ondersteund en het voor haar ook wat makkelijker wordt om er eens tussenuit te gaan.
.. is Pepijn ook weer op de Meander aanwezig! Hij helpt in de ochtenden mee en werkt in de middag aan de afronding van zijn stageverslag.
.. Ontfermt stagiair Victor zich onder andere over de zelf geplante spinazie en verzorgt hij de tomatenplanten goed en haalt de planten die minder goed gaan uit de grond.
.. Bikkelt in groene handen door overal waar klussen liggen. De composthoop wordt ook goed levend gehouden bijvoorbeeld.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten, volledig uit eigen tuin:
Mais, koolrabi, paprikamix, slamix, spinazie.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Spitskool, zoete aardappel, champignons, uien, andijvie.

Fruitpakket:
Mango, appels/ peren, rode druiven


Recept:

Gegrilde koolrabi 

Ingrediënten
Koolrabi
knoflook
Tijm
Peper en zout
Olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de koolrabi’s en snijd ze in grote dobbelstenen. Hussel met olijfolie, knoflook, tijm, zout en versgemalen peper en verdeel over de bodem van een ovenschaal. Rooster 35 – 45 minuten in de oven, tot de koolrabi gaar is en een beetje gekaramelliseerd.

Inspiratie

Wat heb ik een fijne week gehad in Portugal. Ik bezocht mijn lief en de prachtige plek in de natuur waar zij een groot deel van het jaar woont. Wat een fijne tijd heb ik met haar gehad. Op een biodynamische boerderij met allemaal huisjes eromheen, in een woongroep.
De Duitse broers Hubert en Michael richtten de plek op in de jaren 80. Hubert wilde zijn landbouwkennis in de praktijk brengen, Michael zag het als ideale plek om te schrijven. Alles moest vanaf het begint opgebouwd worden, op de plek die veel eerder een wijngaard was. Hubert wist door middel van het uitproberen van verschillende technieken de droge grond weer vruchtbaar te maken, onder andere door de aanleg van 5 meertjes op het terrein van 140 hectare. Ook zijn vrouw Margit en drie dochters hebben veel geholpen om gestalte te geven aan de plek en in de loop van de jaren zijn er vele mensen onderdeel geweest van het proces om de plek zo te maken zoals hij nu is. Een heel diverse plek, midden in de natuur. Met eigen groenteproductie voor het restaurant en lokale markten, enkele koeien, schapen, varkens, ezels, 80.000 nieuw geplante bomen. En een prachtige gemeenschap van meer dan 20 mensen die er inmiddels wonen. Mensen die bewust en met aandacht leven, en in verbinding met de natuur. Mensen van met veel verschillende talenten wat het een creatief broeinest vol activiteiten, ecotoerisme, rust en verbinding maakt. Hubert is er helaas niet meer, maar de sfeer van hoe hij het voor ogen had proef je nog in alles. Ik heb een dagje meegedraaid op de tuin wat me heel erg trok. Hier zou ik mama graag een keer mee naartoe nemen. Om tot rust te komen, de inspiratie te voelen, en Margit te ontmoeten, de vrouw van Hubert die ook haar visionair heeft verloren maar onverminderd krachtig doorgaat.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst en een fijn weekend.

Matthijs