Wat er op het land gebeurt
Het hoogseizoen begint nu langzaamaan af te bouwen. Bepaalde gewassen lopen op hun eind, maar geven ons nog hun laatste vruchten die we dankbaar in ontvangst nemen. Met het eind van het ene gewas ontstaat direct weer ruimte om nieuwe gewassen de kans op leven te gunnen. En daar zijn we dan ook mee bezig, maar wel even een stapje rustiger. De regen dwingt ons soms tot iets minder buitenwerk, maar wie hou ik voor de gek, op de Meander zijn we niet van suiker gemaakt dus ook dat buitenwerk gaat door. Maar met de voorzichtige rust die de intrede doet, komt er ook iets meer tijd voor bezinning. Voor denken aan pap (Henk), voor dankbaarheid voor waar we staan en ook voor denken aan de toekomst. Maar ook ontstaat er iets meer ruimte om er even tussenuit kunnen, wat mam binnenkort een weekje gaat doen. Heel gezond. De kracht van de Meander is voelbaar, ook in nieuwe situaties. Mogelijkheden dienen zich altijd aan, vaak heel organisch. De Meander meandert door.
Ondertussen op de Meander
.. Nemen we deze week officieel afscheid van onze geliefde stagiair Pepijn. Zijn stage loopt ten eind, zijn stageverslag zit nog wel wat tijd in. Wat waarderen we je voor alles wat je hier hebt gedaan kerel. Ook in de tijden dat de tuinder plots wegviel. Jij koos ervoor om te blijven en hebt de kans aangegrepen om juist meer verantwoordelijkheden op je te nemen. Ik heb je van dichtbij mogen zien groeien, toen ik steeds meer op de Meander kwam. Hartelijk dank voor je inzet en bijdrage, je fijne aanwezigheid, de mooie gesprekken en de speelsheid die je meebracht. Hier is altijd een plek voor je. Op de foto hieronder zie je hem op de trekker.
.. Speelt Fred met behulp van zijn mensen van In Groene Handen verder met zijn nieuwe hobby: de composthopen. Daar waar zoveel om draait bij de Meander. Fred hoeft niet meer te roken, dat doet de composthoop wel voor hem. (zie foto)
.. Zijn de diepvrieskippetjes populair en vliegen ze de vriezer uit.
Deze week in de pakketten
Groentepakketten, volledig uit eigen tuin:
Oranje pompoen, palmkool, tomaten, prei, raapstelen.
Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Witlof, groenselderij, pastinaak, chinese kool, courgette
Fruitpakket:
Witte druiven, bananen, appels/peren.
Recept
Raapstelenstamppot
200 gram aardappels per persoon (eventueel kun je een gedeelte aardappels vervangen door knolselderij)
150 gram raapstelen per persoon
Melk
Boter
Peper
Zout
Schil voor 4 personen 800 gram aardappels. Wat ook heerlijk is om een gedeelte van de aardappels te vervangen door wat knolselderij. Snij de aardappels (en knolselderij) in stukken en breng ze met weinig water aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.
Snij ondertussen 600 gram raapstelen (blad en stelen) in stukjes van 1 cm breed. Was de raapstelen goed en laat ze uitlekken. Giet de aardappels af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper.
Roer er ongeveer 50 ml melk en 2 eetlepels boter door tot een vrij droge puree ontstaat. Schep nu, terwijl je de puree blijft verhitten, de raapstelen gedeeltes door de aardappels heen. Goed doorscheppen maar niet te lang verhitten, de raapstelen moeten nog wat knapperig blijven. Lekker op smaak maken met peper en zout en direct serveren.
Inspiratie
Ik herinner me de dag nog goed dat ik een boom kreeg van pap en mijn peetvader. Ik was nog jong maar het planten is me nog goed bijgebleven. Een rode beuk was het, en hij was nog erg klein, net zoals ik. Ik was heel blij met herinner met een ‘eigen’ plekje op het land. Mijn broers kregen ook een boom, op een eigen plekje. De bomen staan er nog steeds en zijn inmiddels volgroeid en doen het heel goed. En nu ik weer veel op de Meander rondloop krijg ik er een nieuwe waardering voor. Het staat voor mij symbool voor de manier waarop pap bezig was met de natuur, op een manier die mensenlevens overstijgd, altijd denkend aan de toekomst.
En vandaag was het aan mij om dit prachtige gift aan pap terug te geven. Ik kreeg van een goede vriendin een herinneringsboompje, om op een plek te planten waar pap aanwezig zou blijven. Vandaag heb ik de tijd genomen om hem grond onder de voeten te geven. Een flink gat gegraven en de grond goed gevoed met compost die papa zelf nog heeft gemaakt. Het pure goud wat zo centraal staat in het biodynamische gedachtegoed. Gemixt met grond uit de tuin. Als dit geen goede basis is weet ik het ook niet meer. Je bent in goede handen. Je bent in groene handen. in eigen aarde. Ik vind het fijn dat er zo een plekje voor je is pap. Waar je uit kan kijken over de tuin, maar ook over het nieuw aangekochte stuk grond. Een plek die verbinding heeft met het verleden en met de toekomst. Zoals jij dat altijd hebt gehad. Lerend van het verleden, levend in het nu, werkend aan de toekomst. Bedankt pap.
Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst.
Matthijs