Nieuwsbrief week 44

Wat er op het land gebeurt

Er zijn weer wat geschenken aan komen waaien deze week. Letterlijk zelfs, waar een oude jeugdvriend van mam, Asse Aukes, was met zijn zeilbootje afgezakt naar Zutphen. Hij kwam aanwaaien om te zien hoe de Meander erbij stond. Veel hartelijkheid bracht hij met zich mee maar, hij wilde ook graag de handen uit de mouwen steken als dat kon. Dat hoef je hier geen twee keer te zeggen. In plaats van alleen maandag te blijven, wat zijn oorspronkelijke plan was, vervolgde hij donderdagochtend zijn tocht pas weer. Maar niet voordat hij vrijwel alle aardappels die nog in de grond zaten eruit had gehaald. En vele andere Meanderthalers hebben hierbij geholpen met aardappels rapen en ze een veilige plek in de koeling geven. Ronnie en Asse waren 2 dagen niet van het land te slaan Fantastisch dat deze klus dan ineens klaar is, dat hadden we niet verwacht. En de timing kon niet beter, het was net een paar dagen achter elkaar droog na al die regen van de weken ervoor. En de regen die nog op komst is.
En dan kwamen er nog wat goeie bekenden langs. Ruben en Lea zagen wat lessen uitvallen op de Warmonderhof en hadden jeukende handen om wat te doen op het land. Zij hebben -in hun woorden- ‘gehakt’ gemaakt van de grond, oftewel de schijfeg erdoor en vrijdag kwamen ze terug om groenbemester in de grond te stoppen. Ook nog even voordat het gaat regenen.
Het kan verkeren.

Ondertussen op de Meander

.. Vanaf vandaag zijn er weer pakken appelsap van eigen appels te koop in de winkel! Vandaag zijn Dick en mam in alle vroegte richting Zoelen gereden en hebben daar onze (beperkte) appeloogst van dit jaar laten persen.
.. De pakketten worden de komende 2 weken klaargemaakt door bovenstebeste Julia met eventuele ondersteuning van Dick. Met haar oog voor detail en goede overdracht periode komt dat helemaal goed. En Femke helpt op de achtergrond met het plannen van de pakketten en bijhouden van het klantenbestand.
.. Zo creëren ze voor mij wat ruimte dat ik mijn lief in Portugal kan opzoeken en de pakketten gewoon door kunnen gaan. De nieuwsbrief zal vanuit Portugal geschreven worden.
.. Is met behulp van In groene handen een groot deel van de kas gefreesd en kan er weer geplant gaan worden! Het voorzaai werk hadden zij ook al verricht. Bovendien hebben ze deze week alle aardappels een plek gegeven in de koeling, zie foto hierboven.
.. Ronnie zorgt op de achtergrond voor veel stabiliteit m.b.t. de bedrijfsvoering.
.. Is de eerste echte vorst goed zichtbaar en voelbaar geweest deze week, zie foto hieronder

Deze week in de pakketten

Groentepakketten, volledig uit eigen tuin:
Oesterzwammen, spruiten, pastinaak, andijvie, prei.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Witlof, bleekselderij, gekleurde waspeen, ijssla, oerkomkommer.

Fruitpakket:
Mango, appels/ peren (mandarijnen).

Recept

Gebakken oesterzwammen met tamari

Heerlijk makkelijke hap, ook lekker voor op brood, dat hebben wij ook met de lunch een paar keer gedaan deze week.

Ingredienten
Oesterzwammen
Boter / olijfolie
Tamari
Eventueel wat sesamzaadjes

Bereiding:
Warm wat boter op in een koekenpan (olijfolie kan ook). Snij de oesterzwammen in grove stukken. De kleintjes kun je heel laten, de grote hoeven soms alleen maar door de helft. Zo blijft de lekkere vlezige structuur behouden. Bak de oesterzwammen in de koekenpan een beetje zacht en hier en daar goudbruin. Doe er nu een scheutje Tamari bij en vermeng dit goed zodat het verspreidt over de oesterzwammen. Strooi er als laatst eventueel nog wat (geroosterde) sesamzaadjes overheen. Eetsmakelijk!

Inspiratie

Na een drukke zomer ontstaat er iets meer rust in de tent. De kunst daarbij is om niet in een dalletje te vallen omdat het werk wat er in het hoogseizoen altijd is, ineens iets meer moeite kost om te vinden. En dan ook weer; niet teveel willen, maar ook soms een stapje rustiger lopen. Iets meer stilstaan bij alles wat er gebeurt in plaats van doorjakkeren. In het weekend even erop uit, een mooi concertje bezoeken, mensen opzoeken die je waardeert, je zult zien dat zij daar ook volledig voor open staan, en in dit seizoen misschien nog wel meer. Je lekker inpakken en de kou trotseren, om haar in volle glorie overal te zien in de mooie ijskristallen die ze achterlaat. De kachel stoken, een verkenningsvlucht inwaarts aangaan. Genoeg manieren om de ziel te voeden en waardering te hebben voor de veranderingen in het seizoen, en in het werk.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst.

Matthijs