Nieuwsbrief week 47

Stilstaan en waarderen

Vandaag hebben we een groot deel van het Meanderteam bij elkaar gebracht om ons eens te trakteren op koffie en taart bij de Driekant. De directe aanleiding is een traditie die al een aantal jaar teruggaat. Namelijk, er wordt altijd even stilgestaan en gevierd dat de aardappels de grond uit- en binnen in de koeling zijn. En dit jaar was niet anders. En toch was het dit jaar wel anders, want de omstandigheden zijn natuurlijk niet hetzelfde dit jaar. Dit jaar zijn – net als veel andere klussen – de aardappels met kunst en vliegwerk en veel liefde van extra handen de grond uit gekomen. Buiten dit samenkomen om is het echt de moeite waard om echt even stil te staan bij wat er allemaal gebeurt en is gebeurd de afgelopen maanden. Zoveel mensen zetten zich in en hebben zich ingezet. En dat maakt het dat de Meander heeft kunnen draaien. En toch maakt de overgang van de seizoenen veel los, en komt er veel vrij, ook over de situatie van nu. Het gemis van een tweede eindverantwoordelijke wordt duidelijker voelbaar. We zijn druk bezig met toekomstplannen maar ook op kortere termijn ontstaat er een wens naar wat meer lucht.

Ondertussen op de Meander

.. Komen de nieuwe kippen steeds beter in hun ritme. Ze beginnen nu echt goed te eten. Ze zijn nog voornamelijk in het hok om te wennen aan de nieuwe omgeving, om te zien hoe alles werkt, waar alles staat. En lekker tegen elkaar aan te kruipen als het koud is.
.. Kwam Wouter even langs – die woont in Noorwegen maar is af en toe in Nederland – om het dak van de keet van In Groene Handen te repareren. Kunnen die bikkels ook weer lekker droog binnen zitten na het harde werken.
.. Zijn alle kolen van het land gehaald om ze te beschermen tegen de echte serieuze vocht die er nu aan kan gaan komen.
.. Wordt er in de kas gestaag door geplant, gekrabd en voorbereid voor nieuwe planten.

Deze week in de pakketten

Groentepakketten:
Prei, knolselderij, palmkool, paksoi, wilde wortelen.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Citroen, gember, butternut pompoen, witlof, spruiten.

Fruitpakket:
Bananen, clementines, appels/peren

Inspiratie

De kou neemt serieuze vormen aan deze week. Ik ben net teruggekomen van mooie zachte temperaturen in Portugal, waardoor hier aankomen een goed merkbaar verschil oplevert. Waar veel mensen de kou vooral als minder prettig ervaren, kunnen landmannen en vrouwen er toch ook wel van genieten. Want ook dit is wat de natuur ons te bieden heeft, en ik kan er ook van genieten om me goed in te stoppen en een mooie wandeling te maken.
Hoewel de overgang Portugal – Nederland in sommige opzichten groot is, voel ik dat ik wel direct helemaal hier kan zijn. Ik heb hier én daar een plek waar ik me erg gegrond voel, met fijne mensen om me heen en waar mooie dingen gebeuren. En dat is wat telt voor mij. Echt zijn met de mensen waar je mee bent. De dingen die je doet met volledige aandacht doen. En dat is waar ik pap weer heel duidelijk in voel, want dat was pap ten voeten uit. Ik voel grote dankbaarheid.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst.

Matthijs