Nieuwsbrief week 48

De dieren op de tuinderij

De nieuwe dieren op de Meander verdienen deze week een keer de spotlight. Dieren zijn essentieel op een boerderij. Ze vervullen hun functie binnen de kringloop waar een bio-dynamische tuinder naar streeft. Want naast de planten en groenten als eindproducten, komt er natuurlijk meer kijken bij een onderneming die samen wil werken met de natuur. De nieuwe kippen, 100 stuks en 3 hanen, zijn van grote waarde voor de tuinderij. De meest directe waarde kunnen we terugzien in de eieren die ze leggen. Maar er is meer. Kippen zijn kringloopsluiters. Ze eten het onkruid uit de tuin, het overtollige groenvoer zodat er geen voedsel verspild wordt, produceren mest, wroeten de grond om. Kortom, ze zijn van vele markten thuis. En daarbij zijn ze natuurlijk gewoon heel leuk en gezellig.
En dan de katten. We hadden er nog een, maar er zijn er deze week 2 prachtige jonge beesten bijgekomen. Katten zijn uiteraard echte jagers, die op de tuinderij hun kwaliteiten uitstekend in kunnen zetten om op hun natuurlijke prooien te jagen. Alles wat er te veel is verjagen zij. Een mooie samenwerking tussen tuinder en kat. En daarbij zijn katten natuurlijk heel leuk gezelschap. Ze zijn altijd heel nieuwsgierig en lopen vaak mee de tuin op als je daar iets gaat doen. En het zijn goede knuffelaars.

De nieuwe beesten brengen nieuw, welkom leven in de brouwerij. Naast alle dieren die ons ondersteunen in het waarborgen van een rijke en levende bodem op de tuinderij, zoals regenwormen, koeien, bijen en nog veel meer. Iedereen heeft zijn plek en wordt gewaardeerd.

Ondertussen op de Meander

.. Mochten de nieuwe kippen deze week voor het eerst naar buiten! Op het begin waren ze heel voorzichtig, vooral de hanen hadden wat liefde nodig die Julia ze kon geven. Zo hoefden ze de eerste stappen buiten niet alleen te maken.
.. Inmiddels vinden ze het heerlijk om de grote speeltuin waarin ze de komende tijd lekker hun gang mogen te ontdekken. Ze beginnen al te scharrelen en te wroeten en stofbaden te nemen.
.. De eerste eitjes zijn gelegd! Eerder dan verwacht begint de eierproductie van onze nieuwe vriendinnen heel langzaam op gang te komen. Een vroeg sinterklaas kado! Het is ze nog niet helemaal duidelijk dat we graag zouden hebben dat ze de eieren in de leghokjes zouden leggen, maar dat komt nog wel.
.. Is het kippenhok helemaal schoongemaakt en bedekt met een mooi laagje zaagsel en hier en daar wat stro. De dames hebben de eerste 2 weken in het hok gezeten om rustig te kunnen acclimatiseren. Daardoor was het hok aan een schoonmaakbeurt toe, en die heeft het team van In Groene Handen verzorgd.
.. Hebben we nieuwe katjes op de Meander! Mede dankzij de goede zorgen van Julia hebben ze wat noodzakelijke zorg gekregen en een fijn onderkomen in de caravan gekregen. Hier mogen ze even wennen aan de nieuwe omgeving. Prachtige katjes die weer wat leven in de brouwerij gaan brengen!

Deze week in de pakketten

Groentepakketten:
Witlof, spruiten, butternut pompoen, rode spitskool, pastinaak.

Culi-plus de groenten die hierboven zijn vermeld:
Champignons, courgette, bleekselderij, paprika, uien.

Fruitpakket:
Peren/appels, bananen, clementines.

Inspiratie

Kijkt u wel eens naar tegenlicht? Een verdiepende serie op de publieke omroep die oplossingen voor problemen in de samenleving behandelt.
Deze week zag ik een aflevering over houtbouw. Hieronder de link naar de aflevering:

https://www.npostart.nl/vpro-tegenlicht/20-10-2019/VPWON_1295418

Breken met destructieve patronen
Deze aflevering deed mijn ogen nog verder openen. Houtbouw biedt namelijk een ontzettend goed en sterk alternatief voor de huidige manier van bouwen. Namelijk, de meest gebruikte materialen in de huidige bouwsector zoals cement en metaal zijn enorm vervuilend en putten de aarde uit. Bovendien blijven we met enorm veel afval over.

Onderdeel van een oplossing voor natuurproblemen
Houtbouw daarentegen, levert juist iets op voor de natuur. Namelijk, de CO2 die bomen uit de lucht opslaan, blijven bewaard als we hout gebruiken als bouwmateriaal. Het huis zelf wordt zo een opslagplaats voor CO2 en daarmee een oplossing voor bijvoorbeeld het CO2 probleem. Maar ook de stikstof en fijnstof problemen die de bouw momenteel teisteren, worden met houtbouw bestreden.

Geef hout een nieuwe waarde, en zie wat de natuur ons teruggeeft
Momenteel wordt hout vooral op een laagwaardige manier verwerkt, zo wordt er veel hout verbrand of verwerkt tot papier, waardoor het zijn natuurlijke waarde verliest. Houtbouw levert een mogelijkheid om de natuurwaarde van hout te behouden en het te waarderen als waardevolle grondstof. Op deze manier ontstaat er een kans om grootschalige aanleg van bossen te stimuleren. Namelijk, als we de bomen dermate weten te waarderen, niet alleen voor hun natuurwaarde, luchtzuivering en CO2 opslag, maar ook als waardevolle en duurzame grondstof, dan zal het planten van bomen veel interessanter worden. En met het grootschalig planten van bomen krijgt de natuur de kans om zich te herstellen en terug te keren.
Maar houtbouw heeft nog veel meer voordelen. Het is minstens net zo stabiel en veilig als bouwen met cement en ander materiaal, waarschijnlijk zelfs stabieler en veiliger. En dat terwijl bouwen met hout pas in zijn kinderschoenen staat. Wat als er meer in wordt geïnvesteerd zodat het verder kan ontwikkeld worden?
Bouwen met hout is ook nog eens simpel: huizen kunnen als bouwpakketten in loodsen worden voorbereid, waarna op de bouwplaats zelf slechts elektrische boormachines nodig zijn om de hele boel binnen no time in elkaar te schroeven. Geen grote machines of geluidsoverlast komt eraan te pas. En natuurlijk wil het oog ook wat. Hout heeft een natuurlijke, warme uitstraling. Heel anders dan cement, steen of staal. Maar over die smaak valt te twisten, maar over de logica in de bouwsector wat mij betreft niet.

Als je het mij vraagt is dit de toekomst. Mijn hoop is dan ook dat er voor zulke gedurfde oplossingen die breken met oude patronen meer ruimte ontstaat om ze te omarmen.

Namens het tuindersgenootschap van De Meander, een goede bekomst.

Matthijs